Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
07
06
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Economie
Soort:

Snelste groei productiesector in zes jaar

De NEVI DPA PMI® noteerde in juni een cijfer van 58.5. hoger dan 57.3 in mei. Dit wijst op de sterkste groei van de Nederlandse productiesector in drieënzeventig maanden. Deze indrukwekkende prestatie werd door alle vijf elementen van de PMI-index gesteund. De productiegroei nam iets aan tempo toe en noteerde het hoogste cijfer sinds juli 2004. De Nederlandse producenten noteerden voor de dertiende achtereenvolgende maand een toename van het aantal ontvangen nieuwe orders. Deze werd in juni mede veroorzaakt door de grootste stijging van het aantal nieuwe orders uit het buitenland van de afgelopen zesenzeventig maanden. dus zolang het onderzoek bestaat.

Ook in juni nam het aantal ontvangen nieuwe orders sneller toe dan de productie. Het gevolg was een verdere afname van de voorrad gereed product. wat bijdroeg tot de grootste stijging van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk sinds deze gegevens voor het eerst in oktober 2002 werden verzameld.

De panelleden noteerden de grootste uitbreiding van de werkgelegenheid in vijf en een half jaar. Dit was een direct gevolg van de inzet om de productiecapaciteit te vergroten en de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk in de sector te reduceren. Juni liet ook de scherpste stijging zien van de inkoopactiviteit in de geschiedenis van het onderzoek. De bedrijven meldden dat dit veroorzaakt werd door een grote stijging van het aantal ontvangen nieuwe orders en de grotere druk op hun productiecapaciteit. Het leidde tot een verdere verlenging van de levertijden in juni.

De inkoopprijsinflatie steeg in juni in het hoogste tempo van de afgelopen twintig maanden. vooral door hogere grondstofprijzen (met name aluminium. koper. olie en staal) en stijgende energiekosten. De inspanning van de bedrijven om hun winstmarges te handhaven zorgde voor een verdere robuuste stijging van de gemiddelde verkoopprijzen.

Bron: NEVI DPA PMI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.