Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
01
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Linsey Knol
Dossier: Economie
Soort:

Spraakmakende inkoopzaken in 2012

Het jaar 2012 staat in het teken van één ding: economisch herstel, of eigenlijk het ontbreken daarvan. De crisis zorgt voor dalende cijfers en het dwingt bedrijven om nare, eenzijdige brieven naar leveranciers te sturen. De meest spraakmakende inkoopzaken van 2012 op een rij.

Crisisbrieven
Eenzijdige brieven van bedrijven vinden al jaren hun weg naar de deurmat van leveranciers. Dit jaar is het aantal crisisbrieven echter wel heel opvallend. Zo stuurt Akzo Nobel haar leveranciers in augustus een brief, waarin het chemiebedrijf aankondigt de betalingstermijn te verlengen naar 60 dagen. Overleg met deze leveranciers vindt Akzo Nobel blijkbaar niet nodig.

Ook Albert Heijn kan het niet laten. De supermarktketen eist begin september, ook middels een brief, 2 procent korting van haar leveranciers, om zo de groei van de supermarkt te faciliteren. Er ontstaat veel commotie rondom de brief. Daarom besluit AH-directeur Sander van der Laan publiekelijk zijn excuses aan te bieden tijdens de AH Leveranciersdag. Deze excuses geldt overigens enkel voor het middel waarmee Albert Heijn de kortingseis aankondigde: de brief. De beste man geeft aan nog steeds achter de eis te staan.

Vlak voor het einde van het jaar besluit KPN alsnog mee te gaan in de grote trend van het afgelopen jaar. De provider verzoekt leveranciers om maar liefst 20 procent tariefsverlaging. Leveranciers die niet instemmen met het plan kunnen rekenen op een beëindiging van de samenwerking. Crisisbrieven dus. Gewoon, omdat het kan.

De aanbestedingswet
Eind oktober neemt de Eerste Kamer na jaren van discussie de nieuwe aanbestedingswet aan. Deze nieuwe wet moet het voor ondernemers gemakkelijker maken om een overheidsopdracht uit te voeren. Om de wet te realiseren is echter niet heel gemakkelijk geweest. De Kamer heeft maar liefst acht jaar nodig gehad om tot een overeenstemming over de wet te komen.

De wet zal aanvankelijk op 1 januari 2013 in werking treden. Minister Kamp van economische zaken geeft echter aan dat dit niet gaat lukken. De Raad van State moet namelijk nog een advies geven. Als de Raad van State vindt dat de Eerste Kamer nog wijzigingen in de wet moet doorvoeren, kan de Kamer de wet niet voor 1 januari realiseren. Daarom is de invoering van de aanbestedingswet uitgesteld naar 1 april 2013. Maar hé, inkopers wachten al acht jaar, dus dat extra halfjaartje kan er ook nog wel bij.

De risicomijdende inkoper
Inkopers durven geen risico te nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van recruitmentbureau PSD Group. De risico’s die kleven aan het verwisselen van baan, zijn voor veel inkopers redenen om nog even bij hun huidige baan te blijven.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal inkopers dat een baan weigert, is toegenomen ten opzichte van een jaar geleden, en wel met twintig procent. Dit ligt volgens de onderzoekers overigens niet alleen aan de inkoper. Veel bedrijven doen volgens PSD Group ook niet genoeg hun best om inkopers te trekken. De onderzoekers beschrijven de bedrijven als traag en ongeïnspireerd.

De dalende PMI
Het gaat niet goed met de industrie in de Eurozone. Dat laat de Purchasing Managers’ Index (PMI) zien. De afgelopen drie maanden krimpt de PMI alleen nog maar. November is het dieptepunt: de index komt uit op 48,2. Dit is de laagste index in zes maanden.

Uit de index blijkt dat de productieomvang lager is en het aantal ontvangen orders kleiner. De werkgelegenheid neemt af; dit is zelfs de grootste daling in drie jaar tijd.

Hoogleraar Inkoopmanagement Arjan van Weele schrijft op de website van NEVI dat de vooruitzichten niet bepaald hoopgevend zijn. Hij schrijft dat de inkoopprijsinflatie van grondstoffen, brandstoffen, chemicaliën en voedingsmiddelen erg hoog is. Dit houdt in dat de verkoopprijzen zullen stijgen en dat is niet goed voor het economisch herstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.