Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
09
15
Guido Winnink
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Guido Winnink
Dossier: Column
Soort:

Stel ambitieuze inkoopdoelen

Stel ambitieuze inkoopdoelen

Doelstellingen hebben vele functies. Doelstellingen inspireren, sturen gedrag, helpen bij het nemen van beslissingen en helpen om het eens te worden in een groep. Als inkoper is het dan ook zinvol om inkoopdoelstellingen op te stellen. Het mantra is daarbij om altijd haalbare doelstellingen te stellen, omdat het niet halen van doelstellingen die achteraf te ambitieus blijken te zijn zou demotiveren. Ik denk echter dat de angst om te ambitieus te zijn bij het formuleren van doelstellingen ervoor zorgt dat we ons beperken en dat een hoop gemist wordt.

De volgende situatie is voor velen herkenbaar. Binnen een onderneming wordt voor vele tientallen miljoenen euro’s verpakkingen ingekocht. Vanuit het management is er druk om te besparen en de manager geeft een besparingspercentage af. Dit zal een percentage zijn waarvan de manager inkoop weet dat dit, zeker in de huidige marktomstandigheden, te halen is. Het afgegeven percentage zal ook samenhangen met de inschatting ‘wat kan ik als inkoop behalen’. Deze haalbare doelstellingen is dan vaak enkele procenten. Vervolgens wordt er een goed sourcingproject uitgevoerd en wordt deze besparing gehaald, misschien zelfs met enkele procenten overtroffen. De besparing is volledig gerealiseerd door het sourcingproces en betekent dat hetzelfde product tegen lagere kosten wordt ingekocht.

Maar wat nu als de doelstellingen veel uitdagender zouden zijn geformuleerd? Dan volstaat sourcen alleen niet meer, maar moet worden gekeken naar het optimaliseren van specificaties en optimalisatie in de keten. De paar procent prijsreductie van het sourcingproject valt dan in het niet bij wat er daarbij mogelijk is. Zo ook met het sourcen van de groenvoorziening ten opzichte van het onderhoudsvrij inrichten van het groen. U kent vast meer en/of betere voorbeelden. Om dit soort resultaten te behalen zul je als inkoper de medewerking moeten krijgen van andere afdelingen die hier in de regel niet snel voor open staan. Hier huist met name het gevaar dat een inkoopdoelstelling niet haalbaar blijkt te zijn en daarom worden inkoopdoelstellingen vaak afgezwakt.

Ik pleit niet voor onhaalbare doelstellingen. Ik pleit ervoor dat als degene die de doelstellingen stelt denkt dat er meer mogelijk is dit ook uitspreekt en in doelstellingen omzet. Hij / zij moet zich uit angst voor het niet halen van doelstellingen en het aangeleerde mantra om haalbare doelstellingen te stellen niet op voorhand laten beperken. Als we wat we denken omzetten in wat we uitspreken, dan zal wat we uitspreken bepalen wat we doen en vervolgens wat we realiseren. En de enkele keren dat we de ambitieuze doelstellingen niet halen dan is dit spijtig, wordt ervan geleerd en gaan we vol ambitie verder. Dit op basis van het vertrouwen dat de ambitieuze doelstellingen toch geregeld gehaald kunnen worden.

Guido Winnink
Door Guido Winnink
Geschreven door Guido Winnink, directeur Adjust, http://www.adjust.nl/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.