Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
11
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Sterke stijging cacaoprijzen met Kerst

Sterke stijging cacaoprijzen met Kerst

Na twee zwakke jaren met prijsdalingen is cacao dit jaar de best presterende grondstof. En Hackett Financial Advisors, de consultant van de belangrijkste Amerikaanse inkopers, waarschuwt dat de prijzen richting Kerst nog verder zullen stijgen, mede vanwege een sterk stijgende vraag uit China en India.

De Telegraaf meldt dat het contract voor de levering van een ton cacaobonen in december dit jaar 27% in prijs is gestegen aan de Londense beurs. Aangezien cacao via die beurs verhandeld wordt is dat slecht nieuws voor Nederlandse inkopers. Doordat Brexit de pond parten speelt moet er nu in euro’s meer betaald worden voor een ton cacao dan vorig jaar.

Amsterdam
Wel goed nieuws is er voor de Amsterdamse haven. Dat is de grootste verwerker van cacaobonen ter wereld, en uit de cijfers blijkt inderdaad dat het dit jaar haar toppositie heeft versterkt. Dat komt vooral door de toenemende vraag naar luxebonbons, repen en cacaoboter vanuit de Chinese middenklasse.

Opkomende markten
Volgens de Telegraaf zien economisch analisten de stijgende prijs van cacao als een teken van de verbeterende economie in opkomende markten. Onderzoek van True Price, namens Tony’s Chocolonely, wijst daar echter niet op. Daaruit blijkt dat ondanks beloftes van grote inkopers als Mondolez, Mars en Nestlé boeren en leveranciers in Chana en Ivoorkust amper hebben geprofiteerd van de prijstoenames.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.