Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
02
04
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: E-procurement
Soort:

Stijgende prijzen van staal halen offertes onderuit

De organisatie van staalbouwers vraagt bij de opdrachtgevers begrip voor de benarde positie van de bedrijven.

?Het is momenteel heel moeilijk een prijsopgave te doen?. stelt Brunt. ?De grondstoffen zijn afgelopen jaar 30 procent duurder geworden. En dan te weten dat de materiaalkosten tot en met 50 procent de verkoopprijs bepaalt. Zelfs enkele weken vooruitkijken is een probleem.?
De prijzen op de ijzer- en staalmarkt worden momenteel gedomineerd door de sterke vraag uit China. De toegenomen bedrijvigheid in Oost-Europa verscherpt de druk op de grondstofprijzen.
Warmwalserijen die voor de productie van balkstaal schrootijzer gebruiken. hanteren al geruime tijd toeslagen. De extra toerekening wordt maandelijks vastgesteld en toegepast als de schrootprijzen zich buiten een bepaalde bandbreedte begeven.

Signaal
Bij de invoering van de schroottoeslag in november liepen de opdrachtgevers direct tegen een kostenverhoging van 28 euro per ton aan. Brancheorganisatie SNS verwacht dat de schroottoeslag komende maanden zal oplopen tot boven de 80 euro per ton.
?We hebben geen zicht op het einde van de prijsstijgingen. Ook de bouwkostenbureaus weten niet meer waar ze aan toe zijn. Daarom geven we als staalbouwers een signaal af.?
Directeur Brunt adviseert de opdrachtgevers om nauw contact te houden met de staalbouwers. In de nieuwe contracten nemen de bedrijven clausules op om de prijsstijgingen op de grondstoffenmarkt te kunnen verrekenen. Afgelopen maanden reageerden meerdere opdrachtgevers onthutst op de onverwacht in rekening gebrachte extra kosten.
Brunt: ?De stemming bij de staalbouwers is momenteel erg somber. Diverse grote bedrijven zijn al onderuit gegaan. Het is te hopen dat de markt snel weer aantrekt. Het vooruitzicht voor 2004 is echter dat we opnieuw met faillissementen rekening moeten houden.?

Bron : www.cobouw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.