Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
07
10
Marc Prins
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Marc Prins
Dossier: Inkoop
Soort:

Stoute overheidsinkopers

‘Pour les vaincre, il nous faut de l'audace, encore de l'audace, et toujours de l'audace et la pa-trie sera sauvée!’. Vrij vertaald: ‘om te overwinnen hebben wij behoefte aan vermetelheid, slechts en alleen vermetelheid en ons land zal worden gered’. De uitspraak is van de achttiende-eeuwse Franse revolutionair George Danton. Niet veel later bestormde hij met zijn vrienden de Bastille en vielen met de Franse monarchie ook duizenden adellijke hoofden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het de favoriete uitspraak van de Amerikaanse generaal bullebak George Patton. In de gelijknamige biografische film levert het gedenkwaardige beelden op. Voor een onafzienbare troepenmacht betoogt Patton met verve dat er vermetelheid, en louter verme-telheid nodig is om de oorlog te winnen.

Ook de Nederlandse overheid staat voor een historische uitdaging. De economie komt maar niet goed op gang. De inkomsten nemen af, terwijl de uitgaven de pan uitrijzen. Er moeten miljarden worden bespaard. Wie het woord besparing in de mond neemt, wordt niet langer oneervol ontslagen. Voor de inkoper in de publieke sector biedt het huidige tijdsgewricht dan ook een geweldige kans. In de private sector was inkoop al bezig aan een opzienbarende opmars. Vooral door de recente diepe crisis is inkoop scherp in beeld gekomen bij bestuurders. Door risicomanagement, cash flow management en het realiseren van enorme besparingen hebben inkopers hun bedrijven door de crisis getrokken. Ook binnen de overheid is er duidelijk een sense of urgency aan het ontstaan voor efficiencyverhoging. Dat biedt een historische kans voor de overheidsinkoper.

Jammer alleen, dat die inkoper nauwelijks in beeld is bij bestuurders. Het ontbreekt de inkoper duidelijk aan vermetelheid. Een goed synoniem voor dat wat ouderwetse woord is ‘stoutmoe-digheid’. Dat is precies wat de inkoper in de publieke sector nu nodig heeft: een combinatie van moed en stoutigheid. Stoutigheid om binnen de publieke sector buiten de getreden paden en structuren te treden. De kans ligt voor het oprapen om nu eens haarscherp te laten zien wat de kracht van inkoop is. Moed om je bestuur ambitieuze besparingen op inkoop te presenteren. Zet daarbij tegelijkertijd in op een versnelde professionalisering van inkoop in jouw organisatie. Vergroot de greep op het inkoopproces. Stof je verlanglijstje af en stap er mee naar je bestuur. De boodschap is dat elke euro die in inkoop wordt geïnvesteerd minimaal het vijfvoudige oplevert. Dat is nog eens een zonnig rendement! Wacht niet af. Kom zelf met constructieve initiatieven. Nodig jezelf uit aan tafel. Besparen en professionaliseren. Je weet wat er moet gebeuren en wat daar voor nodig is. Wees niet bescheiden maar vermetel.

Lijst de uitspraak ‘l’audace, toujours l’audace!’ in en zet die op je bureau. Of verwerk hem in je screen saver. Druk hem af op je visitekaartje. Laat voor iedereen op de inkoopafdeling een T-shirt maken met die tekst in koeienletters. Geef als stoutmoedige overheidsinkoopmanager zelf het goede voorbeeld. Laat ‘l’audace, toujours l’audace’ op je bovenarm tatoeëren. En doe zoals Danton en Patton, handel ernaar!

Marc Prins
Door Marc Prins
Marc Prins, 1024x768 Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} is managing consultant bij Benefit Inkoopadviesgroep BV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.