Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
09
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort: ,

Strategische samenwerking? Leg intellectueel eigendom goed vast!

Strategische samenwerking? Leg intellectueel eigendom goed vast!

ASML startte in 2014 een strategische samenwerking met VDL ETG. VDL zou een nieuw product gaan ontwikkelen. Toen de benodigde kennis en vaardigheden van ASML was overgedragen aan VDL, kreeg de leverancier ook de complete verantwoordelijkheid voor de functionele ontwikkeling van het product. In het contract was vastgelegd dat de tekeningen van het project (intellectueel eigendom van VDL), eigendom zouden worden van ASML. VDL wil de achtergrondkennis, opgedaan binnen ASML, echter ook voor derde partijen gaan gebruiken, blijkt uit een publicatie van het magazine Link

Background IP is intellectueel eigendom dat je al hebt voordat je met iemand gaat samenwerken. Dat kan bijvoorbeeld een tekening, een octrooi of een bedrijfsgeheim zijn. Bij een samenwerking ga je samen nieuwe kennis ontwikkelen. Het kan zijn dat je bij de nieuwe kennis die je ontwikkelt, oude kennis moet gebruiken. “De partner wil de kennis of ontwikkeling die uit de samenwerking ontstaat misschien ook gebruiken, zoals in het voorbeeld van VDL”, vertelt Marco Coolen, innovation consultant bij AOMB. “Waar het nog wel eens misgaat, is dat één van de partijen op een gegeven moment zegt: ‘wacht even, deze kennis had ik al’. Als je deze kennis van te voren niet hebt vastgelegd, is dit echter moeilijk te onderbouwen.”

Koek verdelen
Problemen met background IP komen alleen voor als een project succesvol is geweest, want dan valt er iets te verdelen. “Als een inkoper betrokken is bij zo’n contract, moet hij scherp kijken naar de background IP die zijn bedrijf inbrengt. Hij moet ervoor zorgen dat de R&D manager dit op papier zet, want anders kun je het later niet meer afdwingen”, stelt Coolen. “Veelal wordt er in het contract opgenomen dat er een background IP clausule is. Dit is dan een abstracte clausule waarin staat: ‘Alles wat al bekend was, blijft van de eigenaar die het inbracht’. Als je niet opschrijft wat je al weet, dan is het moeilijk om te beargumenteren wat er onder die clausule valt.”

Delen is essentieel
Natuurlijk is het lastig om bedrijfsgeheimen te delen. “Een bedrijfsgeheim kun je alleen maar delen onder strikte geheimhouding. Er bestaat uiteraard een mogelijkheid tot contractbreuk en dan ligt dit geheim alsnog op straat. Als je het echter niet op voorhand aan je samenwerkingspartner vertelt, dan kun je achteraf niet zeggen: ‘Maar dit was background IP’. Als je informatie als background IP wilt bestempelen, dan moet je het delen.”

Kennis vastleggen
Geregistreerd IP heeft als voordeel dat zelfs na afloop van de samenwerking nog goed is vast te stellen of het intellectuele eigendom tot background IP behoort. De registratiedatum is vastgelegd, evenals de eigenaar en de inhoud. “Het vastleggen van kennis voorafgaand aan de samenwerking is essentieel. Dit hoeft niet per sé door het aanvragen van een octrooi, maar wel door het opstellen van een uitgebreide beschrijving van de beschikbare kennis. Met het achteraf stellen dat je op voorhand iets wist, maak je namelijk weinig vrienden.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.