Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
04
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Inkoop
Soort:

Supermarkten betalen leveranciers te laat

Supermarkten in Nederland betalen hun leverancier twee tot vier keer langzamer dan zeven jaar geleden. Hierdoor spelen de ketens honderden miljoenen euro’s vrij. Supermarkten hebben van het betalen van rekeningen een businessmodel gemaakt, laten leveranciers weten. Volgens hen maken supermarkten hierdoor geld vrij om overnames te kunnen betalen en nieuwe formules te introduceren. Dat meldt het FD.

De betalingsdiscipline van de supermarkten is de afgelopen jaren enorm verslechterd. De wettelijke betaaltermijn tussen handelspartijen was in 2013 nog vastgesteld op dertig dagen, maar sinds juli 2017 geldt voor grote ondernemingen een maximaal termijn van zestig dagen. Door deze oprekkingen moeten leveranciers soms wel twintig tot dertig dagen langer wachten op hun geld.

Jumbo
Jumbo is een van die ketens die de afgelopen jaren sterk gegroeid is door overnames. De keten ontkent dat zij de betalingstermijn oprekken om dit te kunnen financieren, ook al zeggen verschillende leveranciers dat Jumbo hen wel na een overname dwingt een langere betalingstermijn te hanteren.

Betaaltermijn
Volgens berekeningen van het FD, die daarbij keek naar de omzet en de gemiddelde kostprijs van de omzet, betaalde Jumbo zijn leveranciers in 2011 nog na gemiddeld 32 dagen. Inmiddels worden de leveranciers pas na 75 dagen betaald. Dit getal zou volgens Jumbo nog gecorrigeerd moeten worden voor btw en de aankoop van niet-handelsgoederen. In dat geval zou de betaaltermijn nog 54 dagen zijn.

Superunie
De supermarkten Coop en Plus verwijzen bij vragen over de betaaltermijn naar Superunie, een inkooporganisatie waar veel supermarken hun handelswaar inkopen. Superunie is daarmee een schakel tussen de supermarkten en de leveranciers. Ook deze organisatie laat rekeningen steeds langer liggen. In 2011 werden leveranciers nog na gemiddeld 12 dagen betaald, in 2016 liep dit op naar 46 dagen.

Bank schiet voor
Supermarkten zijn wel met een regeling gekomen om het voor leveranciers makkelijker te maken. De bank schiet de betaling nu voor, ook al moeten leveranciers hier wel een prijs voor betalen. Toch wordt dit door leveranciers positief ontvangen. Zo gaan sommige partijen nu zelfs akkoord met een betalingstermijn van negentig dagen, omdat de bank het toch wel snel zou betalen.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.