Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
05
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koen Bugter
Dossiers: Global, Inkoop
Soort:

'Supermarkten kopen ook in via bezet Palestijns gebied'

Supermarkten in Nederland kopen producten in die afkomstig zijn uit de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Supermarkten zouden hiermee geld verdienen aan bedrijven die de illegale nederzettingen versterken en uitbreiden. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). De non-profit organisatie schrijft dat in haar rapport 'Nederzettingenhandel en de rol van Nederlandse supermarkten bij mensenrechtenschendingen in de Palestijnse gebieden.’

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) maakte eerder deze maand bekend dat ze de herkomst van ingekochte producten uit nederzettingen zullen vermelden op de etiketten. SOMO benadrukt dat de in- en verkoop van die producten verbonden blijft aan mensenrechtenschendingen. Dat schrijft Food Holland, het internetplatform voor de voedselindustrie.

SOMO roept de overheid op om supermarkten en levensmiddelenbedrijven te verplichten om de daadwerkelijke en potentiële impact op mensenrechten in de keten te analyseren en stappen te ondernemen om hun betrokkenheid bij schendingen te voorkomen dan wel te beëindigen.

 

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Reacties:

  • Anoniem | 26-05-2015 om 11:36

    Ik ben nu wel heel benieuwd welke supermarkten dit zijn. Ik hoorde al iets over Aldi maar dat is misschien slechts een gerucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.