Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
02
09
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Supermarkten op weg naar duurzame vis

Alle grote supermarkten in Nederland passen hun inkoopbeleid voor vis aan om mee te helpen aan het beschermen van bedreigde soorten. Ze zijn gestopt met het verkopen van wijting, zwaardvis en marlijn, soorten die zwaar overbevist zijn. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek door Greenpeace.

Ook ligt er minder roodbaars en zeewolf in de schappen. Deze vissoorten vallen in de catergorie 'meest kwetsbaar'. De milieuorganisatie stelt dat de winkels medeverantwoordelijk zijn voor het voortbestaan van het leven in de oceanen. ,,Als zij geen bedreigde en schadelijk gevangen vis meer verkopen, krijgt het zeeleven de kans zich te herstellen.

EM-Té, Golff en Deen staan bovenaan de ranglijst van Greenpeace, die de achttien grootste supermarktketens bevat. Aldi, Troefmarkt, Vomar, Dekamarkt en Dirk van den Broek hebben een grote inhaalslag gemaakt. Ze stonden vorig jaar april nog 'in het rood', maar hebben hun leven goed gebeterd, zei een woordvoerster van Greenpeace dinsdagochtend.

Alle ketens staan nu in het 'oranje'. Vorig jaar stond de helft nog in het rood. Op naar groen, zodat de keuze voor de consument gemakkelijk is. Nu liggen 'goede'en 'foute' vis nog door elkaar.

Overbevissing bedreigt steeds meer vissoorten. Ook zijn er zeer schadelijke manieren van vissen. In veel supers liggen nog garnalen die in zee zijn gevangen. Bij het vissen op deze wilde garnalen, sterven veel andere dieren, zoals schildpadden en zeepaardjes. Een kilo garnalen, betekent tien kilo 'bijvangst'.

(c) ANP 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.