Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
06
10
Dennis Mensink
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Dennis Mensink
Dossier: Inkoop
Soort:

Supermarkten werken gewoon volgens regels vrije markt

Supermarkten zijn niet de aanjager van hun sterke prijsverlagingen de afgelopen jaren. Zij zijn er zelfs de dupe van. Dat stelt Dick Boer, voorzitter van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), tijdens zijn eerste speech.

Boer haalde in zijn eerste speech in functie de verkeerde kijk van critici op ontwikkelingen in de supermarktbranche aan. Prijsverhogingen van leveranciers waren niet door te berekenen aan de consument, waardoor juist de supermarkten met een flink lagere marge te maken hebben. De NMa en de Europese Commissie concluderen dit beide naar aanleiding van onderzoek. ‘Volgens de mededingingsautoriteit wordt er gewoon gewerkt volgende de regels van de vrije markt, niets meer en niets minder’, stelt Boer over de inkoop van supermarkten.

Tevreden consumenten
Om duidelijk te maken hoe supermarkten omgaan met inkoop en de werking van de levensmiddelenketen is de uitgave ‘Over tevreden consumenten, de rol van supermarkten’ ontwikkeld. Het CBL bood het document aan de Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan. Boer: ‘De publicatie plaatst de discussies over de vermeende marktmacht, marges en de verwijten aan het adres van supermarkten over hoge winsten in een juist perspectief.’

Oplossingen
Vaststellen is een ding, oplossingen bieden belangrijker. Het CBL ziet heil in meer samenwerking in de keten, met name op het gebied van duurzame (streek)producten. De overheid moet op haar beurt klanten in gelegenheid stellen op tijden en dagen dat het hun uitkomt hun boodschappen te kunnen doen.

Dennis Mensink
Door Dennis Mensink
Dennis Mensink schreef in het verleden onder meer voor titels als NRC Handelsblad, AD en FEM en coördineerde verschillende corporate uitgaven. Momenteel combineert hij het mooie redactiewerk met het ondernemerschap bij Functioneel Wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.