Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
01
11
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Supply Chain
Soort:

Supply Chain Finance komt naar Nederland

Het Supply Chain Finance-programma voorkomt liquiditeitsproblemen bij leveranciers. Dat stelt supply chain professional Michael Nieuwboer in een column in Supply Chain Magazine. “In de VS en in het Verenigd Koninkrijk begint dit concept aan bekendheid te winnen. Nederland zal snel volgen.”

Wanneer de financiële situatie van een bedrijf achteruit gaat, besluiten veel bedrijven de betalingstermijn naar hun leveranciers op te rekken. Dit verslechtert vervolgens de debiteurenpositie van deze bedrijven, waardoor leveranciers in de financiële problemen kunnen raken door een liquiditeitstekort. Volgens Nieuwboer kan de kopende onderneming dit voorkomen door een Supply Chain Finance (SCF)-programma te introduceren bij zijn leverancier, zo stelt hij in zijn blog in het bekende vakblad.

Positief effect
Over de werking van het programma legt hij vervolgens uit: “De kopende onderneming verlengt de betalingstermijn naar zijn leverancier. Dit heeft een positief effect op de liquiditeit van eerstgenoemde. Tegelijkertijd biedt de kopende onderneming zijn leveranciers de mogelijkheid om hun facturen te verkopen aan een bank, waarmee het een zogenoemde SCF-faciliteit is overeengekomen. De rentevergoeding is gebaseerd op de credit rating van de kopende onderneming en is dus veel lager dan de tarieven die de leveranciers zelf kunnen bedingen op voorwaarde dat de kopende onderneming het stempel investment grade draagt.”

Lange betalingstermijnen
Het concept heeft ook nadelen. SCF is volgens de expert namelijk alleen nuttig wanneer het om lange betalingstermijnen gaat, omdat de inspanningen zich anders niet terugverdienen. “Vaak verlengt de klant eerst de betalingstermijn en komt ver volgens met een SCF-constructie om de pijn voor de leveranciers te verlichten. In de praktijk wordt de leverancier er dan nog steeds niet beter van.”

SCF in Nederland
Nederlandse bedrijven zijn nog niet voldoende bekend met het concept, waardoor het nog niet goed van de grond komt. ABN Amro is momenteel bezig het programma onder de aandacht te brengen. Volgens de supply chain-professional kan dit jaar wel eens het jaar worden waarin SCF werkelijk doorbreekt in ons land. Zo stelt hij: “Ketensamenwerking gaat toenemen en SCF kan hierin een belangrijke rol spelen.”

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.