Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
06
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Samira Huibregtse
Dossier: Supply Chain
Soort:

Supply Chain Finance werkt nog niet optimaal

De financiële stroming in een keten wordt steeds belangrijker. Om de Supply Chain Finance (SCF) zo goed mogelijk te laten werken, moeten supply chain professionals en financiële professionals zoveel mogelijk samenwerken. Dit gaat eigenlijk tegen hun natuur in. Dit meldt Executive Finance.

Michiel Steeman, lector SCF bij Hogeschool Windesheim, ziet een belangrijke ontwikkeling op het gebied van supply chain management. Volgens hem worden de financiële stromen door de keten en de aansturing daarvan steeds belangrijker. Om de keten te optimaliseren, moet er geïntegreerd gekeken worden naar zowel de fysieke als de financiële stromen. Daardoor kunnen de financiële en logistieke kosten en risico’s verminderd worden.

Samenwerken
Om een goede SCF te hebben, moeten supply chain professionals en financiële professionals samenwerken. Volgens Steeman gaat dat eigenlijk tegen hun natuur in. Supply chain professionals moeten inzicht krijgen in finance en financiële professionals in wat er op supply chain, logistiek, inkoop en operations gebied mogelijk is. Volgens Steeman zou er een brug tussen beide werelden moeten komen waardoor ze beter kunnen samenwerken.

Supply Chain Finance
SCF is een verzamelnaam van allerlei financieringsvormen tussen bedrijven in de keten onderling. Het is ontstaan om een einde te maken aan de zogenaamde spagaat die is ontstaan binnen betalingsregelingen. De koper wil namelijk zo laat mogelijk betalen en de leverancier wil zo vroeg mogelijk betaald worden. Met SCF kunnen toeleveranciers ervan uit gaan dat klanten betalen.

Reverse factoring
De meest voorkomende vorm van SCF is reverse factoring. Deze betalingsconstructie werkt op basis van betaalgarantie en voor een leverancier versnelde betaling en voorfinanciering, mogelijk gemaakt door een financiële instelling. De kans op niet-betaalde facturen blijft zo beperkt.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Reacties:

  • Vraag over factoring | 16-06-2017 om 14:25

    Interessante kwestie. Heeft Steeman nog iets gezegd over hoe hij die brug tussen supply chain professionals en financiële professionals voor zich ziet? En is ‘reverse factoring’ hetzelfde als ‘factoring’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.