Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
08
11
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Supply Chain
Soort:

Supply chain problemen Boeing zorgen voor onzekerheid

De supply chain-problemen waar luchtvaartonderneming Boeing mee kampte, heeft ervoor gezorgd dat het paradepaardje - de Dreamliner 787 - drie jaar later dan gepland nu eindelijk in bedrijf gaat. Wat ging er mis?

De oplevering van de eerste Dreamliner 787 werd herhaaldelijk uitgesteld als gevolg van storingen die voorvloeiden uit de complexe supply chain van Boeing. Onder meer een onderdelentekort en een brand tijdens een testvlucht zorgden voor vertraging. Volgens critici heeft de luchtvaartonderneming gebrek aan strategische outsouring, zo meldt nieuwssite Bloomberg. De inefficiënte tijdens het productieproces van de nieuwe Boeing resulteerde in een golf van gemiste deadlines. Bovendien bereikte het bedrijf niet de gestelde kostenbesparingen tijdens de productie. De meeste Dreamliners zijn trouwens nog lang niet klaar, dit kan nog maanden duren. Ook dat drijft de kosten weer op.

Opslagproblemen
Boeing vergaarde voor 16,2 miljard dollar aan voorraad voor de Dreamliner 787, maar het ontbreekt de luchtvaartonderneming eigenlijk aan opslagruimte. Er staan tal van onafgebouwde vliegtuigen op het terrein van Boeing. Denk aan half afgemaakte toestellen zonder motoren met betonblokken aan de vleugels om te voorkomen dat ze omvallen. Volgens experts heeft Boeing nog een lange weg te gaan voordat ze aan de vraag kan voldoen. In 2013 wil Boeing tien Dreamliners per maand produceren. De berichten verschillen, maar zeker is dat de nieuwste Boeing de komende jaren uitverkocht is.

Goedkeuring
Eind september levert Boeing het eerste nieuwe toestel aan het Japanse All Nipon Airways voor commercieel gebruik. Nog voor eind deze maand krijgt het vliegtuig de goedkeuring van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA). Boeing verwacht in 2012 nog wel druk te zijn met de ontrafeling van alle strubbelingen de afgelopen jaren.

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.