Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
06
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Anniek Finkers
Dossier: Supply Chain
Soort:

Supply chain professionals moeten ketens nu echt duurzamer maken

Supply chain professionals moeten alles in het werk stellen om milieuvriendelijker te werk te gaan. Dit stelt klimaatdeskundige Serge de Gheldere tijdens het congres CSCMP Europe. 

Tijdens het jaarcongres in Amsterdam van CSCMP Europe, de internationale beroepsvereniging van supply chain professionals, zijn verschillende maatregelen besproken die supply chain professionals kunnen nemen om ketens duurzamer te maken. Volgens Serge de Gheldere, klimaatambassadeur in het team van Al Gore, moeten supply chain professionals namelijk niet langer wachten met milieumaatregelen nemen. Volgens hem komt het anders niet meer goed voor 2050.

Klimaatcongres
De Gheldere vertelde waarom het zo belangrijk is dat supply chain professionals maatregelen treffen. Verschillende sprekers tijdens congres gaven voorbeelden van zulke maatregelen. Met het congres willen de initiatiefnemers supply chain professionals wijzen  op het belang van duurzaamheid en de gevaren van klimaatverandering. 

"Het ‘budget’ aan CO2 uitstoot tot 2050 raakt angstwekkend snel op", zei De Gheldere. Ook wees hij op de stijgende olieprijzen. De komende zeven jaar stijgt de prijs waarschijnlijk tot 270 dollar per vat. En dit heeft effect op de supply chains, met name die van transportbedrijven. Het is volgens De Gheldere belangrijk dat bedrijven duurzaamheid niet meer als hobby, maar als core business gaan zien.

Snel reageren
“Liever een oplossing die op dit moment goed genoeg is voor een nijpend probleem, dan wachten tot de ideale oplossing zich aandient”, vertelde Darrell Zavits van Dow Chemical. “Voorheen namen we de tijd om een strategie uit te werken en in te voeren. Die tijd is er tegenwoordig niet meer. Onze supply chains moeten wendbaar en responsief zijn.” Ook zei hij dat hij zelf nooit verder kijkt dan dertig dagen in het orderboek. “Op het gebied van duurzaamheid is er altijd laaghangend fruit. Efficiency van de supply chains is belangrijker dan ooit.”

Hij wees er tevens op dat er binnen ketens iedere dag weer nieuwe uitdagingen zijn. “Door snel te reageren op plotselinge gebeurtenissen zoals natuurrampen, aanslagen en plotseling stijgende grondprijzen kan een supply chain het verschil maken.”

Snelheid, efficiency en duurzaamheid
Pier Luigi Sigismondi (Unilever) merkte op dat veel supply chain afdelingen zich laten wegzetten als de partij die kostenbesparingen moet doorvoeren. “Zorg ervoor dat je inspirerend bent voor andere functies in het bedrijf. Toon eigen kwaliteiten waarmee het bedrijf met bepaalde producten en merken succesvol kan zijn in een land waar concurrenten moeten afhaken.” Het draait volgens Sigismondi om snelheid, efficiency en duurzaamheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.