Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
04
03
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Te laat betalen = meteen rekening!

Op grond van een EU Richtlijn zijn de "spelregels" rond betalingsachterstanden fors aangepast. De nieuwe regels zijn van toepassing op alle overeenkomsten vanaf 1 december 2002.

Leveranciers zijn op grond van de nieuwe wetgeving gerechtigd - zelfs zonder aanmaning vooraf - 10 % wettelijke te rente heffen als hun vordering niet stipt binnen de betaaltermijn (doorgaans 30 dagen) is voldaan.

Omdat de gemiddelde debiteurentermijn in Nederland in internationaal perspectief relatief hoog is en in het huidige economische klimaat de neiging heeft te verslechteren. zullen de inkoopkosten fors oplopen als leveranciers datgene waar ze krachtens deze nieuwe wet recht op hebben. ook daadwerkelijk gaan claimen.

Bij overeenkomst of via algemene voorwaarden kunnen partijen weliswaar afwijkende betaaltermijnen of rentevergoedingen overeenkomen. ze kunnen de essentie van de nieuwe wet niet vermijden: te laat betalen betekent dat de wederpartij direct rente in rekening mag brengen. En dat gaat in Nederland om grote bedragen! Wil je dit voorkomen. dan zal je dus in de sfeer van contractuele bepalingen. algemene voorwaarden en betalingsdiscipline van je eigen organisatie beslist maatregelen moeten nemen.


Datum: 22 maart

extra begeleidende tekst bij dit artikel staat op deze link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.