Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
06
11
Michèle Giebing
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Michèle Giebing
Dossier: PMI
Soort:

Tien jaar PMI

Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van PMI in Nederland, organiseerde NEVI een exclusief event om de cijfers van de maand mei te presenteren en terug te blikken op de afgelopen tien jaar.

Diverse sprekers gaven hun kijk op de PMI cijfers en de invloed daarvan. “De inkoopmanagersindex is een goede indicatie van wat de AEX gaat doen. Dit kan waardevolle inzichten geven op wat er speelt op de markt”, gaf NEVI-voorzitter Wim Dressel aan.

Afvlakking productie en inkoopinflatie

De NEVI PMI kwam in mei uit op 55.1. Dat is flink lager dan de 59.2 van de voorgaande maand, maar wijst nog steeds op een behoorlijke groei. De productieomvang steeg voor de drieëntwintigste maand op rij. De stijging van de inkoopprijzen was de laagste in 5 maanden, maar nog steeds behoorlijk. De inkoopprijsinflatie was een stuk lager dan in april. De groei van inkoopactiviteiten was stevig, maar kleiner dan vorige maand.

Nut
“Maar wat kan een inkoopmanager dagelijks met PMI?”, vroeg een publiekslid. Waarop één van de sprekers antwoordde: “Je kunt zien waar een tekort aan is, en wat in prijs is gestegen of gedaald.” Daarnaast geeft de PMI een overzicht van de stand van de NL productiesector aan de hand van 11 deelindexen waaronder inkoopprijs, verkoopprijs en levertijden. De sprekers op het event waren Michel Rademaker (The Hague Centre for Strategic Studies), Han de Jong (hoofdeconoom van ABN Amro) en Arjan van Weele (NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de Technische Universiteit Eindhoven). De Jong, tevens (oud-)columnist bij het FD, gaf aan dat de PMI-cijfers vaak een goede indicatie geven van de conjunctuur. “Dit is van grote invloed, omdat het laat zien hoe het er voor staat met de wereldmarkt en wat dit betekent voor kleinere markten.”

Michèle Giebing
Door Michèle Giebing
Michèle Giebing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.