Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
11
08
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Index / overzicht / marktplaats / overig
Soort:

Ton Geurts (Akzo) CPO van het jaar

Ton Geurts (AkzoNobel) is uitgeroepen tot CPO van het jaar. Op de CPO-dag 2008 afgelopen donderdag hield hij Herman van den Hoogen (Corus). Marcel de Ruiter (gemeente Rotterdam) en Frank Steller (NS) achter zich.
Zijn "gedrevenheid. zijn kennis van het internationaal opererende AkzoNobel. de complexiteit van de door hem ingezette veranderingen. de resultaten en de mens Ton Geurts zelf" maakten de CPO van de Nederlandse multinational favoriet bij zowel jury als publiek. Geurts ontving de award uit handen van de winnaar in 2007. Erik de Bruine (Rabobank). die hem uit eigen ervaring alvast het advies meegaf zijn agenda voor het komende jaar goed op te schonen.
Geurts reageerde duidelijk geëmotioneerd op de erkenning en verwees meteen naar zijn team. die hij "een fantastische groep mensen" noemde. Zonder hen was het niet mogelijk geweest een compleet nieuwe organisatie tot stand te brengen. "Als ik heel eerlijk ben. kwam ik voor AkzoNobel-mensen een beetje als een geprogrammeerde bulldozer binnen."
De CPO-dag werd gehouden in het Spant! in Bussum. Gastheer was. evenals tijdens de vorige editie. Jort Kelder. Met zijn welbekende kwajongensuitstraling en no-nonsense benadering zorgde hij voor een geanimeerde sfeer. waarin de diverse workshops en presentaties plaatsvonden. Een link naar de actualiteit vond de voormalig Quote-hoofdredacteur al direct door te verwijzen naar de huidige mondiale financiële malaise. Opmerkelijk en misschien wel tekenend voor de optimistische sfeer van de dag was de reactie uit de zaal op de vraag "Wie gelooft er dat het weer beter wordt?" – massaal beaamd door het publiek. Zwartkijkers en doemdenkers waren er donderdag in de wijde omtrek van Bussum niet te vinden.

"No guts. no glory"
De vier genomineerden gunden de aanwezigen een kijkje in hun keuken door allemaal een presentatie voor hun rekening te nemen. Het thema van Geurts was "no guts. no glory". "Walk the talk. deliver what you promise". klonk het ronkend. Bij zijn binnenkomst als CPO bij AkzoNobel. zo bemerkte hij. had de organisatie niet de scherpte die zij nu wel heeft. Hij veranderde de organisatie. goed voor een spend van acht miljard euro per jaar. van een compleet gedecentraliseerd naar een gecontroleerd gecentraliseerd systeem. Geen sinecure wanneer je verantwoordelijk bent voor een inkooporganisatie. bestaande uit 550 mensen in tachtig landen. Geurts benoemde teambuilding en key supplier management als speerpunten. "De slagkracht die we hebben ontwikkeld is fantastisch. Ik heb nog nooit een industrie gezien die zo goed is in wheeling and dealing. maar toch moet er strategisch gewerkt worden". aldus de voormalige CSO.
Marcel de Ruiter (Gemeente Rotterdam) liet zien hoe boeiend en complex de inkoopfunctie is in een grote Nederlandse stad met een spend van 1.3 miljard per jaar. Het Europees aanbesteden van orders. grote inkooppakketten als fysieke en sociale infrastructuur en de uiteenlopende vlakken van activiteit. Met zijn programma GRIP (Gemeente Rotterdam Inkoopprofessionalisering) wist hij in slechts 2.5 jaar tijd een forse slag naar een efficiëntere bedrijfsvoering te maken. Niet verkeerd voor een organisatie die zich laat vergelijken met "een kluwen. een bord spaghetti" die zich slechts met geduld laat ontwarren.

Open source bij NS
Frank Steller (Nederlanse Spoorwegen) baarde opzien met zijn open source project. Ook hij benadrukte het belang van teamwork binnen een organisatie en met "de maatschappij als klant" wil de NS graag de wegbereider zijn van een project waarbinnen verschillende bedrijven hun kennis met elkaar kunnen delen. Een fenomeen dat in de software-industrie (onder meer Wikipedia. Linux) al langer bekend is. maar zal het ook in procurement aanslaan? In mei 2009. zo kondigde Steller aan. zal hij de eerste resultaten presenteren.
Herman van den Hoogen (Corus) vertelde het boeiende verhaal van een bedrijf dat moest leren samenwerken met nieuwe partners na de fusie met British Steel in 2001 en nu deel uitmaakt van een wereldwijd consortium als onderdeel van het Indiase Tata. Veel bereikte Van den Hoogen met zijn streven naar meer kostentransparantie en een actievere samenwerking met leveranciers.

Young Talent Award
Namens de Britten kwam Roy Ayliffe. Director of Professional Practises van inkoopvereniging CIPS het woord doen. Op beeldende wijze vergeleek hij de moderne inkoper met Peter Schmeichel. oud-keeper van voetbalclub Manchester United. Sterk in de verdediging. maar ook een teamspeler die in de laatste minuten van een wedstrijd regelmatig een punt wist te redden voor zijn team door in het strafschopgebied van de tegenstander op te duiken.
Bart Vos. NEVI Professor in Purchasing Management kwam met een verhaal over maatschappelijk verantwoord inkopen. "Het tijdperk van uitknijpen en uitzuigen zijn we wel voorbij". liet hij weten. Inkopers moeten op zoek bij leveranciers voor meerwaarde. zo luidde het betoog. Tot slot was er ook nog de Young Talent Award voor het meest veelbelovende inkooptalent te vergeven. Elize van der Wetering (Philips) werd op basis van haar visie. bereikte resultaten en drive beloond met een opleidingscheque van 2.500 euro om haar talent nog verder te ontwikkelen. Overigens liet diezelfde Van der Wetering weten haar toekomst niet per se in de inkoop te zien: "Paarden fokken is ook ??n van mijn favoriete bezigheden."

Auteur: Dennis Mensink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.