Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver

ICT problemen bij de overheid

Forum

ICT problemen bij de overheid

geplaatst: 08-06-2014, 14:10
1 posts      Pagina 1 van 1

ICT problemen bij de overheid

08-06-2014, 14:10

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">ICT perikelen bij de overheid.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;"> 

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">De parlementaire enquête naar het ICT debacle bij de overheid heeft weer eens aangetoond hoe belangrijk contractmanagement is.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Bij ICT-projecten wordt eenzijdig alle risico voor het falen van het project bij de klant neergelegd.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">En is het niet juist de taak van contractmanagement het risico voor de opdrachtgever zo laag mogelijk te houden?

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Nu heeft de overheid de laatste jaren heel veel hoog opgeleide contractmanagers aangetrokken, maar resultaat daarvan is nog niet te zien. Het kan ook zijn dat ze simpelweg niet betrokken worden bij dit soort projecten.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Ik ken de overheid, want ik heb er gewerkt,

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Een ander net zo belangrijk aspect als contractering is directievoering. Ambtenaren hebben er simpelweg geen verstand van en bovendien houden ambtenaren niet van risico’s nemen.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Dus dit wordt uitbesteed. Het ene bedrijf controleert het andere bedrijf. Een hele normale zaak bij de overheid, ook bij werken trouwens.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Nu zal ook het bedrijf dat de directievoering voert er alles aan doen om in hun contract elke verantwoordelijkheid uit te sluiten.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Dus als het misgaat, wie is de pineut, de klant.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Nu is het maken van ICTcontracten geen eenvoudige zaak.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Ik denk dat bij de aanbesteding betere contracten moeten worden voorgelegd aan de leveranciers. Waar bij duidelijk, bij het niet halen van deadlines, overschrijding van budgetten en niet voldoen aan functionaliteiten, het financieel risico bij de leverancier moet worden gelegd.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Gaan leveranciers hier mee akkoord? In eerste instantie niet, maar als de overheid als grootste klant voor ICTopdrachten een lijn trekt zullen bedrijven weinig keus hebben.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Zullen bedrijven hierdoor in de problemen komen? Sommigen wel, maar dat scheidt het kaf van het koren.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">En bedrijven zullen de overheid wijzen op onmogelijke eisen, gesteld in aanbestedingen, die gewoon niet haalbaar zijn.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Hier werd vroeger gewoon ja tegen gezegd omdat het risico toch bij de klant lag.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Al met al ligt er een schone taak voor de contractmanager,  om ons geld beter te besteden.

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;"> 

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">Ted Knoester

 

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt;">auteur van “Contractmanagement in de praktijk”.

 

Ted Knoester
Posts: 1
#21704

Ted Knoester
Bijdrager

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>ICT perikelen bij de overheid.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”> 

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>De parlementaire enquête naar het ICT debacle bij de overheid heeft weer eens aangetoond hoe belangrijk contractmanagement is.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Bij ICT-projecten wordt eenzijdig alle risico voor het falen van het project bij de klant neergelegd.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>En is het niet juist de taak van contractmanagement het risico voor de opdrachtgever zo laag mogelijk te houden?

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Nu heeft de overheid de laatste jaren heel veel hoog opgeleide contractmanagers aangetrokken, maar resultaat daarvan is nog niet te zien. Het kan ook zijn dat ze simpelweg niet betrokken worden bij dit soort projecten.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Ik ken de overheid, want ik heb er gewerkt,

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Een ander net zo belangrijk aspect als contractering is directievoering. Ambtenaren hebben er simpelweg geen verstand van en bovendien houden ambtenaren niet van risico’s nemen.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Dus dit wordt uitbesteed. Het ene bedrijf controleert het andere bedrijf. Een hele normale zaak bij de overheid, ook bij werken trouwens.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Nu zal ook het bedrijf dat de directievoering voert er alles aan doen om in hun contract elke verantwoordelijkheid uit te sluiten.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Dus als het misgaat, wie is de pineut, de klant.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Nu is het maken van ICTcontracten geen eenvoudige zaak.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Ik denk dat bij de aanbesteding betere contracten moeten worden voorgelegd aan de leveranciers. Waar bij duidelijk, bij het niet halen van deadlines, overschrijding van budgetten en niet voldoen aan functionaliteiten, het financieel risico bij de leverancier moet worden gelegd.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Gaan leveranciers hier mee akkoord? In eerste instantie niet, maar als de overheid als grootste klant voor ICTopdrachten een lijn trekt zullen bedrijven weinig keus hebben.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Zullen bedrijven hierdoor in de problemen komen? Sommigen wel, maar dat scheidt het kaf van het koren.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>En bedrijven zullen de overheid wijzen op onmogelijke eisen, gesteld in aanbestedingen, die gewoon niet haalbaar zijn.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Hier werd vroeger gewoon ja tegen gezegd omdat het risico toch bij de klant lag.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Al met al ligt er een schone taak voor de contractmanager,  om ons geld beter te besteden.

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”> 

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>Ted Knoester

 

<p style=”margin: 0cm 0cm 0pt;”>auteur van “Contractmanagement in de praktijk”.

 

1 posts      Pagina 1 van 1
U moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.