Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
09
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Supply Chain
Soort:

Toyota maakt supply chain 'aardbevingsproof'

Autobouwer Toyota heeft nog altijd last van de gevolgen van de grote aardbeving en tsunami in Japan op 11 maart. Een nieuw inkoopplan moet de risico’s van een volgende ramp inperken.

Onlangs maakten we in Nederland nog een (bijzonder lichte) aardbeving mee, maar de extreme gevolgen van natuurgeweld zijn voor ons nog altijd lastig te bevatten. In Japan heeft men er beduidend meer ervaring mee. Toyota werkt nu aan een sterkere supply chain die binnen zich binnen twee weken moet herstellen in het geval van een nieuwe aardbeving zoals die van 11 maart, welke na zes maanden nog altijd een effect heeft op de productie van het bedrijf.

Driestappenplan
Een topmanager van de Japanse autofabrikant heeft dit tegen persbureau Reuters gezegd. Volgens hem is Toyota nu aan het controleren wat er gedaan kan worden om een ‘recovery’ binnen twee weken mogelijk te maken. Shinichi Sasaki, als Executive Vice President verantwoordelijk voor procurement, ziet dit als onderdeel van een driestappenplan om supply chain risico’s de komende vijf jaar tegen te gaan.

Voorraad aanhouden
Dit plan behelst een verdere standaardisering van het onderdelengebruik, het vragen aan leveranciers verder in de keten om meerdere maanden aan voorraad aan te houden voor gespecialiseerde componenten die op één plek geproduceerd worden en het decentraliseren van de inkoop van onderdelen. Het verzoek aan leveranciers moet een herhaling voorkomen van wat er in maart met Renesas Electronics Corp gebeurde, dat een belangrijke microchip produceert waarvan de productie pas over enkele weken weer volledig op gang is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.