Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
06
11
Michèle Giebing
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Michèle Giebing
Dossier: Inkoop
Soort:

Trend spotting: Lokale inkoop steeds belangrijker

Onlangs vond het jaarlijkse Procurement Leaders Forum in Londen plaats. Hier spraken leiders op inkoopgebied over nieuwe trends en met name de toenemende rol van lokale inkoop. Die doet namelijk zowel grote bedrijven als de markt ter plaatse veel goed.

Grote namen als Heineken en Kraft Foods kopen steeds meer in, in lokale en (kans)arme gebieden. Andrew Hinky, CPO van grondstofwinner Anglo American, sprak op het Procurement Leaders Forum over de initiatieven in lokale inkoop en lokale leveranciers die levens en gemeenschappen in deze gebieden verbetert. Een van deze projecten zorgt voor een samenwerking tussen de lokale overheid en lokale handelsorganisaties, waar zij beide van profiteren.

Benutten van verlaten rijstvelden
Vijf jaar geleden begon Heineken met de inkoop van rijst voor de Bralima Breweries in Congo. Heineken bevorderde hiermee de productie van rijst in verlaten rijstvelden langs de rivier in Congo en zorgde voor voldoende telers en andere werknemers die nodig zijn in het proces. De productie liep zo hoog op dat Heineken de overige teelt doorstuurde naar de voedselmarkt in Kinshasa.

Verbeteren leefomgeving
Kraft Foods begon in 2008 met het Cadbury Cocoa Partnership, maar liep tegen wat problemen aan zoals onstabiele inkomens, oude boeren en dalende rendementen. Inmiddels is de aanpak veranderd en richt Kraft Foods zich nu naast de lokale inkoop op het verbeteren van de leefomgeving van inwoners met elektriciteit, dokters, trainingen en advies. Het bedrijf probeert hiermee jonge potentiele werknemers de industrie in te krijgen, waardoor Kraft Foods op de lange termijn duurzaam zaken kan doen.

Michèle Giebing
Door Michèle Giebing
Michèle Giebing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.