Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
04
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Inkoop
Soort:

TU/e verlengde contracten jarenlang klakkeloos

Een contract van 4,5 ton naar beneden praten tot 3,2 ton. De inkopers van de Technische Universiteit Eindhoven deden het. Jarenlang was het contract klakkeloos verlengd.

Dit staat te lezen in het laatste nummer van Cursor, het informatie- en opinieblad van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Jaarlijks koopt de universiteit voor bijna 95 miljoen euro aan diensten en producten. Manager Inkoop en Contractmanagement Paul Jacobs vertelt in het artikel dat zijn afdeling in 2009 een half miljoen euro goedkoper wist in te kopen. Zeer interessant is het voorbeeld waarin hij aangeeft hoeveel contracten die nooit goed zijn aanbesteed een organisatie kunnen kosten. Sinds mensenheugenis was de afvalverwerking van de TU/e in handen van de firma Van Gansewinkel. Toen in samenwerking met de TU Delft een nieuwe aanbesteding werd uitgeschreven, verlaagde de afvalverwerker zijn prijs van 4,5 naar 3,2 ton per jaar. Daarmee wist Van Gansewinkel opnieuw een nieuw contract voor de neus van de concurrentie weg te kapen.

Verder verhaalt Jacobs over de regels die de universiteit nu hanteert rondom het inkoopbeleid. Alle opdrachten en aanbestedingen gaan er langs meerdere personen en er is een accountant die de procedure rondom bestellingen en facturen controleert ('Dat voorkomt Italiaanse toestanden'). Afdelingshoofden kunnen hooguit tot 2.500 euro tekenen, voor opdrachten boven 21.000 euro moeten men minimaal twee offertes aanvragen en bij bij bedragen vanaf 193.000 is een Europese aanbesteding verplicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.