Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
11
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossier: Inkoop
Soort:

Uitbaters café mogelijk meer vrijheid inkopen bier

Cafés die eigendom zijn van brouwers krijgen mogelijk meer vrijheid om bier in te kopen bij andere brouwers en te onderhandelen over huren. Dit zou het gevolg kunnen zijn doordat het Britse parlement de soms knellende banden gaat doorsnijden tussen cafés en bierbrouwers. Heineken is in Groot-Brittannië met 1.100 pubs in een markt met 48.000 pubs maar een kleine speler, maar kan ook negatieve gevolgen van nieuwe wetgeving ondervinden, zo bericht het Financieel Dagblad.

De stemming in het Britse parlement, door caféhouders al een 'historische overwinning' genoemd, kan ertoe leiden dat uitbaters van een café meer vrijheid krijgen. Nu zijn brouwers vaak leveranciers, pandeigenaar en financier tegelijk, waardoor de ondernemers met handen en voeten zijn gebonden aan de bierbrouwer. De markt verwacht dat het besluit van het Britse parlement leidt tot lagere inkoopprijzen voor bier of lagere huurkosten. In reactie op het nieuws daalde de beurskoers van de grootste Britse cafébezitter, Enterprise Inns.

Heineken
Heineken wil niet vooruitlopen op de mogelijke gevolgen van zo'n nieuwe wet, maar de woordvoerder wijst er wel op dat nog een hele weg te gaan is voor deze er echt is. Dat weerhield de Britse Heineken-directeur David Forde er niet van om het parlement alvast te waarschuwen dat zo'n nieuwe wet investeringen in gevaar kan brengen en cafés schade toe zal brengen. Volgens hem heeft de Heineken-tak Star Pubs & Bars dit jaar £18 mln gestoken in de 1100 cafés.

Nederlandse discussie
In Nederland besloot Heineken na eerdere kritiek dat de brouwer terughoudender is geworden met het bezit van cafépanden. Het bedrijf wil alleen nog panden in eigendom hebben die beeldbepalend zijn voor het concern.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.