Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
12
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Outsourcing
Soort:

Uitbesteden voorraadbeheer aan leverancier levert miljoenen op

Bedrijven met programma’s waarin leveranciers (delen van) het bevoorradingsproces beheren, kunnen volgens Amerikaanse benchmarkcijfers forse besparingen in hun logistieke kosten realiseren.

Zogenaamde ‘continuous replenishment’-programma’s hebben het potentieel om supply chain-processen effectiever te laten lopen, doordat organisaties en hun leveranciers voorraadinformatie delen. De leverancier monitort de voorraadniveaus, vult materialen aan wanneer dit nodig is en stelt de klantorganisatie zo in staat om hun productieproces beter te plannen. Tevens elimineert het systeem de noodzaak voor inkooporders en ander papierwerk.

Nederlandse bedrijven

Volgens het Amerikaanse benchmark- en onderzoeksplatform APQC realiseren bedrijven die met deze programma’s werken lagere logistieke kosten met minder werknemers in logistieke functies. Verschillende Nederlandse industriële bedrijven werken met continuous replenishment-programma’s. Een goed voorbeeld hiervan is Caterpillar Work Tools in ’s Hertogenbosch. De machinebouwer werkt sinds 2011 samen met Würth Industrie Service, dat voor het productieproces essentiële bevestigingsmaterialen levert.

Verbeterde efficiency
De efficiency in het productieproces is volgens Caterpillar Work Tools aanzienlijk verbeterd sinds de Duitse onderdelenleverancier het magazijn deels beheert. Ook is het aantal haperingen op de werkvloer door het ontbreken van materialen ver teruggebracht. Het Nederlandse bedrijf combineert het continuous replenishment-programma met een kanban-systeem voor het op peil houden van veel gebruikte materialen op de werkplekken.

Miljoenenbesparingen
Volgens data van APQC is de besparing in kosten voor logistiek en warehousing ook behoorlijk lager met een continuous replenishment-proramma. APQC berekent dat bedrijven die bezig zijn met een dergelijk programma 19,95 dollar besparen op elke 1000 dollar omzet. Voor een bedrijf met een jaaromzet van 5 miljoen dollar laat dit zich verrekenen naar een besparing van 99,8 miljoen dollar in logistieke kosten per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.