Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
02
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kelly Hulshof
Dossier: Onderzoek
Soort:

Uitblijven due diligence zorgt voor onzichtbare keten

Veel bedrijven weten niet of er onethische of ongepaste activiteiten voorkomen in hun supply chain. Dat komt doordat zij geen due diligence uitvoeren. Een nieuw paardenvleesschandaal is hierdoor niet onwaarschijnlijk.

Uit onderzoek van consultant Ernst & Young blijkt dat slechts de helft van de bedrijven in Groot-Brittannië boekenonderzoek doet in de keten. Maar liefst 30 procent van de organisaties geven aan dat ze helemaal geen check doen.

Integriteit bedrijven
Het onderzoek, dat is gebaseerd op interviews met inkoopmanagers en directeuren, laat zien dat een klein deel een melding heeft gekregen van een onethische activiteit in hun keten. Meer dan tien procent gaf aan helemaal niet te weten wat due diligence betekent en inhoudt. John Smart van Ernst & Young in Groot-Brittannië reageert in een verklaring: “De actuele problemen rondom besmetting van producten hebben ervoor gezorgd dat het waarborgen van de integriteit van de keten belangrijker wordt. Dat is toch een groot deel van het DNA van veel bedrijven. De meeste organisaties zijn verantwoordelijk voor de acties van (toe)leveranciers. Terwijl veel organisaties geen basischecks uitvoeren.”

Supply chain risico
John Smart geeft aan dat het belangrijk is om procedures te hebben om supply chain risico’s aan te pakken. De Britse wetgeving bepaalt dat organisaties aan moeten kunnen tonen dat ze die procedures voorhanden hebben. Als ze niet voldoen aan de voorwaarde, kan het bedrijf omvangrijke boetes krijgen en leidinggevenden kunnen zelfs in de cel belanden.

Door Kelly Hulshof
 Kelly Hulshof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.