Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
10
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

UMC Utrecht onderzoekt maatschappelijke impact zorginkoop

UMC Utrecht onderzoekt maatschappelijke impact zorginkoop

Geneesmiddelen, energie, implantaten en medische disposables zijn de meest milieubelastende productgroepen van het UMC Utrecht. Dat blijkt uit een onderzoek naar de maatschappelijke impact van alle veertien productgroepen van het ziekenhuis, Aanleiding van dat onderzoek is de wens van het UMC om in 2030 volledig CO2-neutraal en circulair te zijn.

Het UMC heeft, zo stelt de NEVI, het onderzoek laten uitvoeren door adviesbureau CE Delft. Dat heeft op basis van indicatoren als klimaatimpact, schade aan ecosystemen en schade aan grondstoffenbeschikbaarheid per productgroep een inschatting gemaakt van de milieu impact.

Prioriteiten

In Nederland is niet eerder zo een grootschalige impactanalyse gemaakt van de inkoop van zorginstellingen. Het UMC denkt dat het onderzoek haar zal helpen om de juiste prioriteiten te stellen en verder te verduurzamen. Senior inkoper Anne Marie van den Berg vindt het feit dat 3 van de 4 meest milieubelastende productgroepen medisch zijn een van de belangrijkste inzichten van het onderzoek. Dat maakt volgens haar de uitdaging van het ziekenhuis alleen maar groter.

Leveranciers

Van den Berg wil nu dat de UMC het gesprek aan gaat met medische leveranciers om ze te prikkelen meer werk te maken van duurzaamheid en zo bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het ziekenhuis. “Als zij in actie komen en innovaties gaan doorvoeren in het productontwerp, zoals duurzamer materiaalgebruik, dan komen we al een heel eind.”  

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.