Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
04
12
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Unilever wordt palmolieproducent

Multinational Unilever is in onderhandeling met de Indonesische regering over de bouw van een verwerkingsfabriek voor palmolie in Sumatra. Het bedrijf wil daarmee af van het inkopen van palmolie door zelf producent te worden. Unilever is met 1,4 miljoen ton per jaar de grootste afnemer van palmolie ter wereld.

Palmolie is een steeds belangrijkere grondstof voor een groot aantal producten. Echter wordt deze grondstof deels geleverd via Indonesische plantages die illegaal stukken bos kappen. De multinational zegt zelf dat twee derde van de ingekochte palmolie over het afgelopen jaar uit duurzame bronnen komt. Echter kocht Unilever in 2011 maar 27.000 ton direct traceerbaar duurzame plantages, aldus The Wall Street Journal.

Wel of niet duurzaam?
Voor de rest gebruikte Unilever bij zijn aankoop van palmolie certificaten voor duurzame palmolie. Maar deze certificaten tonen nogal wat gebreken, waardoor het dus niet zeker is of de olie die het bedrijf inkocht ook daadwerkelijk duurzaam was. Marc Engel, hoofd inkoop bij Unilever, zei tegen de Amerikaanse krant: “In theorie kan alle ingekochte palmolie geheel wel of geheel niet duurzaam zijn.” Unilever stelt als doel binnen acht jaar alle door hen ingekochte palmolie direct van traceerbaar duurzame producenten te betrekken. Engel: “Ik ken geen anderen die een dergelijke ambitie hebben, vooral niet op de schaal waarop wij dat doen.”

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.