Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
01
11
Robert van der Meer
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Robert van der Meer
Dossier: Inkoop
Soort:

Van Weele: Impact van schaarste nog onbekend

“De schaarste van goederen gaat een grote invloed hebben op het gebied van inkoop”, vertelt Arjan van Weele, professor aan de Technische Universiteit Eindhoven, tegen Supply Management. De inkoopbranche moet dit probleem behandelen. “De eerste tekenen doen zich al voor.”

De inkoopprofessor stelt dat het huidige economische model, dat aanneemt dat grondstoffen ten overvloede beschikbaar zijn, niet meer van deze tijd is. Terwijl veel inkoopspecialisten geloven dat de trend van duurzaamheid de risico’s van schaarste vermindert, denkt Van Weele daar anders over. “Duurzaamheid betekent dat materialen die niet veilig zijn, niet meer beschikbaar zijn voor de westerse industrie. Prijzen en beschikbaarheid van bestaande materialen komen dan onder druk te staan.” Opkomende landen met eigen grondstoffen hebben ook behoefte aan die materialen. De kans dat Europese landen met een tekort komen te kampen is in de toekomst dus groot.

Volgens Van Weele zijn te weinig managers zich hier bewust van en nog minder zijn in staat om hun directie aan te sporen om de risico’s in te perken. De professor stelt dat nog maar een land echt kijkt naar de lange termijn van hun inkoopstrategie: China. Van Weele: “China heeft aandacht voor bronnen van ruwe grondstoffen. De rest van de wereld lijkt zich niet te beseffen wat er aan de hand is.”

Robert van der Meer
Door Robert van der Meer
Robert van der Meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.