Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
06
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Global
Soort:

Vanaf vrijdag Europese importheffingen op Amerikaanse producten

Vanaf vrijdag Europese importheffingen op Amerikaanse producten

De Europese tegenreactie op de importtarieven van Trump is vrijdag officieel. De Europese Comissie heeft wetgeving aangenomen waardoor het invoerheffingen van 25% gaat instellen op verschillende Amerikaanse producten zoals staal, aluminium, bourbon, spijkerbroeken en motorfietsen.

De groep producten die door de sancties geraakt wordt is in totaal 2,8 miljard euro waard. Dat is veel geld, maar volgens Cecilia Maelstrom, Eurocommissaris voor Handel, kon een reactie op de VS onmogelijk uitblijven. “We hadden liever niet in deze positie gezeten. De eenzijdige en onrechtvaardige beslissing van de VS om staal- en aluminiumtarieven op te leggen aan de EU betekent echter dat we geen andere keus hadden.”

Duurder

Bert Jan Koopman, directeur van ondernemersvereniging Evofenedex, spreekt zich via het gelijknamige online platform van de vereniging een stuk negatiever uit. Volgens hem raken de Amerikaanse maatregelen niet alleen de Nederlandse staal- en aluminiumindustrie maar ook haar leveranciers. De tegenmaatregelen van de EU die hier bovenop komen “maken Amerikaanse producten voor gebruik in Europa weer duurder. Minder afzet betekent minder werk en dus minder inkomen aan beide kanten van de oceaan.”

Auto-industrie

Overigens lijkt Trump het niet hierbij te laten. Hij heeft laten weten later dit jaar de importheffingen op Europese auto’s en auto-onderdelen te willen verhogen. Dat zou een bedrag van zeker 50 miljard euro mee gemoeid zijn, waardoor het handelsconflict nog verder zou kunnen escaleren volgens EU-diplomaten.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.