Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
11
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Inkoop
Soort:

Vattenfall dreigt inkoop kolen Colombia te stoppen

Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, dreigt te stoppen met het inkopen van kolen bij haar kolenleveranciers in Colombia als zij de mensenrechten niet na gaan leven. Het is voor het eerst dat een Europese energiemaatschappij met een eigen beleid op dit gebied komt. Dat meldt de Volkskrant.

Vattenfall gaat nu in gesprek met de kolenmaatschappijen, waaronder Drummond en Glencore. Zij moeten zelf met een oplossing komen om het mensenrechtenbeleid te verbeteren. Doen zij dit niet of voeren ze de plannen niet uit, dan zegt Vattenfall tijdelijk te stoppen met de inkoop van kolen. Als er dan nog geen verandering plaats vindt, dan verbreekt Vattenfall de hele relatie.

Bloedkolen
De Colombiaanse kolenmijnen zijn berucht wegens hun rol in de burgeroorlog in het land. De kolen worden daarom ook wel bloedkolen genoemd.

Bettercoal
Ngo’s zoals Pax pleiten daarom al lange tijd dat energiemaatschappijen moeten breken met Drummond en Glencore, maar de energiemaatschappijen verwijzen voor het mensenrechtenbeleid naar hun Europese samenwerkingsverband Bettercoal. Volgens Pax is Bettercoal een afleidingsmanoeuvre waar de kolenkopers zich achter kunnen verschuilen. Het standpunt van Vattenfall wordt door hen daarom ook gezien als een eerste barstje in het gesloten front van Bettercoal.

Nederland grote afnemer
Nederland is een van de grootste afnemers van de kolen uit Colombia. Uit de Colombiaanse statistieken blijkt dat een zesde van de hele export naar Nederland gaat. Alleen naar Turkije worden meer kolen verscheept.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.