Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
08
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Veebedrijven vrezen stijgende grondstoffenprijzen

Veebedrijven vrezen stijgende grondstoffenprijzen

De warme zomer kan leiden tot slechte oogsten, waardoor de grondstofprijzen voor veevoer stijgen. Veel veebedrijven kunnen hierdoor financieel in de knel raken. In het bijzonder wordt volgens branchemedium Boerderij een tekort aan CCM (Corn-Cob-Mix) gevreesd.

Henk Flipsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) laat aan Boerderij weten dat het wel duidelijk is dat veevoedergrondstoffen in heel Europa schaars zijn op dit moment. Op welke manier dat de positie van de inkopers gaat beïnvloeden kan hij echter niet zeggen. Dat zal volgens hem per diersoort en voerleveranciers verschillen.

Aardappels
Vanwege de tegenvallende teelt hebben veebedrijven onder meer te maken met een tekort aan aardappelproducten. Volgens Boerderij is het onwaarschijnlijk dat dit opgevuld wordt door import uit het buitenland. De transportkosten zouden hiervoor te hoog zijn, bovendien zijn nog altijd beschikbare zuivelproducten, zoals kaaswei, een goed alternatief.

Maïs
Een groter probleem, zeker voor varkenshouders, is volgens Boerderij, het tekort aan CCM. Vanwege de tegenvallende maïsoogst wordt de maïs die normaal voor CCM is bedoeld nu als snijmaïs gebruikt. Dat levert immers meer op, maar het betekent wel dat boeren CCM uit het buitenland zullen moeten halen. Ook hebben sommige bedrijven bij de eerste tekenen van droogte het aandeel CCM in het voer geminimaliseerd.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.