Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
01
14
Wim Nieland
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4
Door Wim Nieland
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Veeg dat schoonmaakplan van de baan!

Veranderingen doorvoeren… Erg ingewikkeld is het niet. Je hebt een doel voor ogen en dat streef je na. Dat doel is je ofwel opgelegd door je baas, ofwel je hebt het zelf bedacht en daarna met je baas zo afgesproken. In het beste geval geloof er je zelf in. In ieder geval is het helder wat je moet doen. Je maakt, mét je doel voor ogen, een plan om het doel te bereiken. Je stemt dat plan af met belanghebbenden en dan voer je het ook echt uit. Onderweg kom je hobbels tegen die je één voor één neemt. Er komt geheid weerstand uit onverwachte hoek, mensen met andere belangen geven tegengas zonder daar heel expliciet in te zijn (sabotage) en degenen die moeten veranderen zetten hun hakken in het zand. Dat hoort er allemaal bij. Je gaat onverschrokken door tot je doel is bereikt.

Zo wordt er al jaren gewerkt aan het doel “een efficiëntere overheid”. Prima doel. Kan niemand wat op tegen hebben. Een overheid die doet wat hij moet doen (effectief) en dat zo slim mogelijk doet (efficiënt). Daar dromen ze in Utopia van. Geen discussies over de doelmatigheid van de besteding van ons belastinggeld meer.

In dat kader loopt er een programma “Compacte Rijksdienst” dat hier een grote bijdrage (€ 6,5 miljard per jaar) aan levert. Op inkoopgebied zijn de gevolgen ervan goed zichtbaar: twintig Inkoop UitvoeringsCentra (IUCs) hebben het daglicht gezien en van categoriemanagement wordt serieus werk gemaakt. Effectiviteit en efficiency vóór alles! Een mega-operatie, maar het lukt: de ‘olietanker’ verandert langzaam maar zeker van koers.

Hoe verrassend is het dan te horen dat de Rijksoverheid schoonmaakdienstverlening weer in eigen beheer neemt. De inkoopcategorie schoonmaak wordt net centraal gemanaged volgens het adagium: samen, slim en sociaal. Je zal de categoriemanager maar zijn en dit horen. Het nieuwe besluit staat namelijk haaks op het voornemen om een efficiëntere te worden. Het enige mogelijke argument dat er voor is, is in het kader van het sociale gezicht van het kabinet. Het Rijk kan beter zorgen voor mensen met een lager opleidingsniveau dan commerciële organisaties. Ze gaan er kennelijk van uit dat die commerciële organisaties standaard asociaal met hun medewerkers om gaan. De regering wil met deze maatregel dus haar ‘sociale’ gezicht laten zien. Dat leidt echter tot een kostenstijging van 30%. Bovendien schoffeert de overheid hiermee alle ambtenaren die de gevolgen van alle veranderingen en reorganisaties voelen en al jaren meer efficiency nastreven. Van mij zijn die schoonmakers bij het Rijk weer welkom hoor, maar ga dan niet lopen zeuren dat de spirit om te besparen er op deze manier wel snel uit gaat. Dat op deze manier de spontane en goede initiatieven uitblijven.

Veranderen is niet makkelijk. Je moet bij tegenwind je rug recht houden, je kiezen stijf op elkaar klemmen en je niet laten afleiden. Blijven focussen op je doel. Maar het allerbelangrijkste bij veranderingen is dat de top (de bestuurders en directie) het goede voorbeeld blijven geven en de nieuwe richting consistent aanhouden. Dus Blok, kom op. Pak een bezem en veeg dit schoonmaakplan van de baan!

Wim Nieland
Door Wim Nieland
Wim Nieland is directeur publiek bij AevesBenefit; hét inkoopadviesbureau voor Advies, Werving & Selectie, Detachering en Outsourcing. Kijk voor meer informatie op de website van AevesBenefit (AevesBenefit.com).

Reacties:

 • Anoniem | 20-01-2014 om 20:27

  Hoi Wim,

  Goed stuk, het project compacte rijksdienst is opgesteld om professioneler, efficiënt en dus effectief te opereren. Niks op tegen.

  Social return on investment is bedoeld voor die mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ik heb er geen enkel probleem mee als de Rijksoverheid die groep beoogt om mensen weer vast in dienst te nemen met een minimum van 5% zoals de overheid op haar beurt eist van inschrijvende marktpartijen.

  Zo handelt men consequent volgens haar eigen beleid en geeft ze wat mij betreft zelfs een goed signaal af. Zou Lodewijk Asscher dit ook bedoelen?

  Ciao,

  Ralph Baumgarte

 • Anoniem | 21-01-2014 om 12:59

  WIM for President ! Bovenstaande heeft te maken met democratie Wim en zoals je weet is in de publieke wereld niet alles strikt rationeel te verklaren.

  Zakelijk, doelmatig kan je een punt hebben echter zijn er in het publieke domein ook andere belangen, soms maatschappelijk, die vertegenwoordigd dienen te worden. Inkoop heeft politiek gezien daarin een belangrijke functie, maar niet primair die van het behalen van maximaal inkooprendement. Ambtenaren weten veelal binnen welke context zij moeten werken, hebben daar ook voor gekozen en om dan nu te roepen “worden geschoffeerd”??

  Ik ben ervan overtuigd dat de overheid ook vele slimme managers heeft die hier over nagedacht hebben en omwille van het maatschappelijk nut en noodzaak, niet populistisch regeren maar serieuze afwegingen maken.

 • Peter_Inkoopadviezen | 22-01-2014 om 10:26

  Verrassend is misschien niet het juiste woord, wel veelzeggend. Het plan om (onder andere) de schoonmaak in eigen beheer te nemen is namelijk al een jaar oud. de aanstaande uitwerking is daarna 11 oktober vorig jaar aan de kamer toegelicht.
  De tanker zou langzaam van richting veranderen. Van waar ik sta ziek ik daar helemaal niets van, dus het zou goed zijn om de coördinatenset die de koersverandering kan aantonen mee te sturen! Ik ben alleen bang dat de brug vol met navelstarende “ingeburgerde” adviseurs en ambtenaren deze cijfers niet bijhoudt. Geen mensen meer voor hè…
  En kennelijk draait niet alleen de olietanker langzaam maar ook het hoofd van de scheepspotter die rond de zomer zijn geluid had moeten laten horen. Toen werd de Blokkensoep gebrouwen, met beveiliging, schoonmaak en catering in de pot. Overigens oogt de onderbouwing in de kamer brief prima. We sturen ook eens west langs een obstakel om uiteindelijk noordwaarts te gaan, daar zie ik op zich geen zwabbergedrag in.

  Veranderen is zo eenvoudig staat hier; en laat je niet afleiden door saboteurs. Om af te sluiten met de conclusie: ” … Blok zie ervan af !” Daar zit nu juist een advies om te gaan zwabberen in!

  De argumentatie “… maar ga dan niet lopen zeuren dat de spirit om te besparen er op deze manier wel snel uit gaat. Dat op deze manier de spontane en goede initiatieven uitblijven.” zal bij een bepaalde groep ambtenaren dankend aan het lijstje pruttelprotesten worden toegevoegd. “Ik doe er niet meer aan mee, mensen,dit veranderen is allemaal zó contraproductief !”

 • Anoniem | 19-03-2014 om 15:54

  Ik vraag mij af wat de leveranciers van de Rijksoverheid gaan doen als zij duizenden medewerkers niet meer kunnen plaatsen bij de Rijksoverheid. Volgens mij doorzien we niet alles met deze maatregel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.