Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
11
13
Harvey Chan
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Harvey Chan
Dossier: Inkoop
Soort:

Verantwoord gebruik ‘buying power’ lonen China

Hoge volumes en laag geprijsde producten die door een laaggeschoolde arbeider zijn vervaardigd: dit zijn typische ingrediënten die tot sociale misstanden kunnen leiden wanneer producten uit risicolanden worden geïmporteerd. Inkopers die hierop anticiperen hebben meer kans om zowel een betere productkwaliteit als een hoger welzijn van de arbeiders te bereiken. In landen als China zijn niet-correcte uitbetaling van lonen en buitensporige overtijd de belangrijkste risico’s die slechte arbeidsomstandigheden en mindere producten veroorzaken. China blijft veruit het belangrijkste importland voor de ruim duizend bedrijven die bij het Business Social Compliance Initiative (BSCI) zijn aangesloten. Daarvan zijn er ongeveer 250 Nederlands.

De International Labour Organization (ILO) heeft bepaald dat mensen maximaal 48 uur mogen werken. In China, waar deze wekelijkse arbeidsduur in theorie wordt gerespecteerd, zou men verwachten dat bedrijven een werkklimaat creëren dat aan westerse arbeidsnormen voldoet. Toch worden heel wat arbeiders door hun managers aangespoord om meer dan 60 uren per week te werken, zelfs tot 85 uren in het piekseizoen. En dat voor een magere compensatie. Dit gebeurt meermaals als in het hoogseizoen detailhandels de druk op hun inkopers opvoeren om producten in steeds kortere tijd aan te voeren, maar ook wanneer fabrieken hun ruwe materialen te laat krijgen of deze van slechte kwaliteit zijn. Het komt daarnaast voor dat Chinese managers op meerdere paarden wedden en hun capaciteit overboeken, wat ervoor zorgt dat producten slecht afgewerkt of zelfs onbruikbaar zijn.

In mijn optiek leidt het opkrikken van lonen gekoppeld aan overuren niet altijd tot een bevredigende oplossing, integendeel zelfs. Managers die correcte premies voor overuren uitbetalen vragen hun arbeiders vaak de productie te verhogen, wat resulteert in een lagere vergoeding per afgewerkt product . Hoewel deze aanpak op het eerste zicht een win-winsituatie lijkt voor zowel managers (minder belastingen) als arbeiders (hogere verdiensten), is er ook een keerzijde: een tanende gezondheid van gestresseerde arbeiders, en dus een slechtere productkwaliteit. Inkopers spelen een belangrijke rol in het verkleinen van deze risico’s: zij kunnen als handelsvertegenwoordiger de voorwaarden van de importeurs vertalen naar haalbare processen die zowel flexibele levertijden als de sociale prestaties van de fabriek bevorderen.

Een concreet voorbeeld dat ik onlangs ben tegengekomen, was dat van een Chinese fabriek, gespecialiseerd in de productie van duurzame boodschappentassen. Deze tassen worden vaak gepromoot door supermarkten als een duurzaam alternatief, maar zijn voornamelijk geproduceerd door laaggeschoolde arbeiders in lagelonenlanden. Aangezien ketens deze tassen voor vaak slechts 1 euro per stuk weggeven, en soms gratis omruilen tegen beschadigde exemplaren, zijn de prijsmarges voor producenten heel laag. Om het productiebedrijf in China toch winstgevend te maken moeten eigenaren verschillende grote orders aannemen. Zo overstijgt de vraag de productiecapacitieit en wordt overwerken gestimuleerd.

Bij zulke fabrieken zijn sociale audits niet altijd voldoende om misstanden te achterhalen, heb ik gemerkt, aangezien dat slechts momentopnames zijn. Een goede oplossing, zo leren we, is er toch: schep een persoonlijke band met het management van het productiebedrijf. Bert van Son van Mud Jeans, één van de BSCI-deelnemers, zit al 30 jaar in de kledingbranche. Hij heeft als jongen in Azië gewoond en kent er cultuurverschillen ontzettend goed. Mud Jeans vertelde me dat ze bekijkt hoe het management in de voorbije jaren heeft gepresteerd. In het bijzonder is het maatschappelijke engagement een belangrijke indicator voor zaken als een (on)eerlijk loon. Inmiddels heb ik bevestigd gekregen dat de aanpak van Mud Jeans zijn vruchten afwerpt. Ik raad alle bedrijven die handel drijven met China (gesprekken over) duurzaamheid te integreren in het inkoopbeleid.

Harvey Chan
Door Harvey Chan
Harvey Chan is Capacity Building Manager bij Business Social Compliance Initiative (BSCI)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.