Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
05
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Grondstoffen, Inkoop
Soort:

Verantwoorde inkoop mineralen door zelfcertificering

“Verantwoord inkopen uit door conflicten getroffen gebieden moet worden bevorderd”, dat stelt Luliu Winkler, ondervoorzitter van de commissie Internationale handel van het Europees Parlement. Het terugdringen van de illegale financiering van legers of andere militaire groepen in door conflicten getroffen gebieden, is het onderwerp van het eerste debat op dinsdag. Het parlement debatteerde over een ontwerpverordening voor een systeem voor zelfcertificering in de toeleveringsketen van tin, tantaal, wolfraam en goud.

De ontwerpverordening geeft EU-importeurs een kans om schone toeleveringskanalen te realiseren. De EU streeft naar de publicatie van een jaarlijkse lijst van verantwoorde smelters en raffinaderijen. Met meer dan 400 importeurs van dergelijke ertsen en metalen, is de EU één van de grootste markten voor tin, tantaal, wolfraam en goud. De publicatie moet publieke verantwoording verhogen, de toeleveringskanalen transparanter maken en verantwoordelijke inkoop van mineralen vergemakkelijken.

De ontwerpverordening werd op 14 april in de commissie internationale handel aangenomen met 22 stemmen voor, 16 tegen en 2 onthoudingen. Het Parlement is verdeeld over de vraag of een verplichte certificering moet gelden voor iedereen in de toeleveringsketen. Ook buiten het Parlement wordt druk gediscussieerd of er een verplichte of vrijwillige certificering moet komen. “De tegenstelling tussen de verplichte en de vrijwillige aanpak in de verordening is een vals dilemma. De echte uitdaging ligt in het uitwerken van een efficiënte en werkbare regelgeving”, aldus Winkler.

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.