Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
06
08
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

Verlagen aanbestedingsgrens maakt het niet eenvoudiger

Minister van der Hoeven gaat de aanbestedingsdrempel voor de overheid verlagen naar 50.000 euro. Een betere naleving van de huidige aanbestedingsregels en het wegnemen van een deel van de geldverslindende administratieve rompslomp zou echter prioriteit moeten hebben. Dit valt op te maken uit een uitgebreid artikel op intermediair.nl


Het verlagen van de aanbestedingsgrens stuit op kritiek. “Verlaging van het aanbestedingsbedrag van werkopdrachten zoals bouwprojecten zijn misschien gerechtvaardigd”. zegt Maurice Essers. aanbestedingsexpert van Loyens Loeff in het artikel. “Maar vijftigduizend euro lijkt me wel heel weinig gezien de kosten die doorgaans worden gemaakt bij aanbesteding.”

Uit het bedrijfsleven klinken aanvullende geluiden over de hoge kosten van het meedingen naar een aanbestede opdracht. Een communicatiebureau moest er 100 manuren insteken en was 1000 euro kwijt aan een accountantsverklaring. die bij elke aanbesteding opnieuw moet worden geleverd. Een ander bedrijf moest 9 A4 ordners met personeelsinformatie aanleveren. terwijl het in het verleden al vaker opdrachten voor dezelfde overheidsinstantie had uitgevoerd.

De kleine overheden klagen over het gebrek aan de nodige specifieke kennis omtrent aanbesteden. Hoogleraar Aanbestedingsrecht Gert-Wim van de Meent meent dat er ook politieke redenen zijn voor de terughoudendheid: “Een ambtenaar die dankzij een succesvolle aanbesteding de kosten beperkt. krijgt van zijn politieke baas te horen dat zijn budget voor het volgende jaar verder kan worden beperkt.” Bovendien noemt hij in het artikel “de angst van ambtenaren om te falen” als argument. “De heersende gedachte is. ten onrechte. dat een mogelijke rechtszaak schadelijk kan zijn voor de ambtelijke carrière. Maar een incidentele rechtsgang is juist inherent aan scherp aanbesteden.” licht hij toe.

De problematiek rond aanbesteden staat niet hoog op de politieke agenda in Den Haag. volgens VVD-Kamerlid Charlie Aptroot. “Het ontbreekt de politiek aan werkelijke interesse en nog erger: aan moed. We verschuilen ons te veel achter Europa.”

Lees het volledige artikel op intermediair.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.