Overheidsorganisaties kopen allemaal apart hun eigen software en hardware in en iedere gemeente betaalt dus apart voor softwarelicenties. Een luxe die we ons niet meer kunnen en willen veroorloven, aldus ICT-consultant Robbert Woltering in het FD. Samen inkopen biedt kansen.
Woltering gaat in een opiniestuk in het FD los over de manier waarop overheidsorganisaties geld verspillen aan softwarelicenties. Volgens hem kopen overheidsorganisaties allemaal apart van elkaar, middels duizenden aanbestedingen en eigen onderhandelingen, hun software en hardware in. Zij betalen daardoor allemaal voor hun eigen gebruikerslicenties bij de leverancier in plaats van overheidsbrede licenties. Volgens de consultant moeten gemeenten, waterschappen, veiligheidsregio’s, provincies, ministeries en alle andere los opererende overheidsorganisaties samen inkopen, want we kunnen het ons niet langer veroorloven ieder apart te betalen. Woltering vergelijkt het met grote partijen als Shell en Philips die ook echt niet per land of locatie een aparte licentie aanschaffen voor een softwarepakket.
Aanpak
Samen inkopen levert een gigantische besparing op. Volgens de consultant is dat vrij eenvoudig te verwezenlijken: de overheid wijst een ministerie aan dat zich centraal verantwoordelijk stelt voor de inkoop van software, hardware en diensten. Hij waarschuwt in het opiniestuk wel voor het eventuele verlies van banen aan de kant van de leverancier, niet aan die van de ambtenaren. Maar dat komen de leveranciers volgens hem wel te boven door harder te concurreren. Volgens Woltering kan de nieuwe aanpak een besparing van 200 tot 300 miljoen euro per jaar opleveren.