Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
03
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Onderzoek
Soort:

Versnippering in duurzaam beleid gemeenten

Overheidsorganen vergeten massaal hun duurzame doelstellingen in hun inkoop. Dit komt vooral doordat zij landelijke doelstellingen anders interpreteren.

In een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) is gekeken naar de inkoop van telefoons, bedrijfskleding, natuursteen en koffie in 25 overheidsinstellingen. Hoewel er sprake is van een landelijk duurzame doelstelling, geformuleerd onder ‘Sociale Voorwaarden’, interpreteren de verschillende overheidsorganen deze anders. Hoewel 60 procent respect voor internationale arbeidsnormen opneemt in het bestek, neemt slechts 8 procent de Sociale Voorwaarden letterlijk op in hun voorstellen.

Geen duidelijke richtlijnen
SOMO concludeert dat de gemeente Utrecht bij de inkoop van natuursteen voorop loopt. Deze gemeente vraagt leveranciers in de selectiefase al om een risicoanalyse, iets wat bij andere overheidsinstanties pas in de contractfase aan bod komt. De onderzoekers pleiten voor de opname van selectie vooraf in het landelijke beleid. Verder valt op dat er per product geen duidelijke richtlijnen zijn vastgesteld, waardoor overheidsinstanties telkens andere accenten leggen. Zo vraagt de gemeente Bergen op Zoom om biologische koffie, maar wil Almere juist Fair Trade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.