Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
09
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Inkoop
Soort:

Verzekeraar en ziekenhuizen bundelen inkoopkracht voor dure medicijnen

Een groep Nederlandse ziekenhuizen en zorgverzekeraar Achmea gaan samen een vuist maken om hogere kortingen te bedingen op dure geneesmiddelen. Nu kosten deze vaak nog meer dan 10.000 euro per patiënt.

Achmea, waaronder ook de merken Zilveren Kruis, FBTO en Interpolis vallen, merkt dat de vergoedingen die het betaalt voor patiënten die relatief dure medicijnen nodig hebben verschillen per ziekenhuis. Om hierop te kunnen besparen, zet het nu samen met een twaalftal ziekenhuizen in op de gezamenlijke inkoop van deze geneesmiddelen. Dit melden NRC en NOS.

Kortingen lopen uiteen
Het gaat om medicijnen met een prijs van meer dan 10.000 euro per patiënt. Nederlandse zorgaanbieders betalen jaarlijks ongeveer een miljard euro voor deze medicijnen. Op dit moment onderhandelen ziekenhuizen nog individueel met farmaceutische bedrijven, waardoor de kortingen die zij bedingen bij leveranciers sterk verschillen. Daardoor is de zorgverzekeraar, die de medicijnen uiteindelijk vergoedt, onnodig duur uit. Een inkoopsamenwerking moet dit veranderen.

Leverancier: verspilling bij ziekenhuizen
Achmea wil de versnipperde inkoop tegengaan en de gezamenlijke inkoopkracht van ziekenhuizen bundelen. Door samen te werken met de ziekenhuizen moet het onderhandelingsproces professioneler aangepakt worden, met als gehoopt eindresultaat fors hogere kortingen. Leveranciers reageren niet onverdeeld positief op het plan. Farmaceut MSD stelt dat ziekenhuizen niet alleen op prijs zouden moeten letten, maar ook op de verspilling van medicijnen. Vaak zouden ziekenhuizen een teveel inkopen en daardoor medicijnen later ongebruikt weggooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.