Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
03
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossier: Inkoop
Soort:

Vijf jaar cel geëist voor paardenvleesfraude

Vleeshandelaar Willy Selten hoorde dinsdag vijf jaar celstraf tegen zich eisen voor fraude met paardenvlees.  Volgens de officier van justitie verkocht de vleesgroothandel van Selten in Oss relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees. Willy Selten heeft zich daarbij schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, aldus de aanklager. Voor zover bekend zou bij Willy Selten tenminste 336.000 kilo paard verwerkt zijn.

Aan een snackfabrikant in Oss leverde Willy Selten paardenvlees terwijl rundvlees was besteld. Op vervalste facturen werd de diersoort niet vermeld en volgens de aanklager verhuld. Bovendien maakte Selten voor argwanende klanten verklaringen, waarin hij beloofde dat hij geen paardenvlees verwerkte. ''Afnemers werden misleid en opgelicht'', aldus officier van justitie Ingeborg Koopmans.

Fouten erkent
Willy Selten erkent dat er fouten zijn gemaakt, maar hij ontkent dat er bewust is gesjoemeld met het paardenvlees om meer geld te verdienen. De officier van justitie gelooft dat niet. Zij zegt dat de paarden bewust uit de administratie werden gehouden. 

Kwetsbare supply chain
De zaak rondom Selten staat niet op zichzelf. Onderzoek bij het Zweedse Findus, een van de ondernemingen die genoemd werden in de Britse pers, toonde eerder de kwetsbaarheid van de supply chain in de vleeshandel, die zich uitstrekt door heel Europa. Een supply chain die loopt van de boer via slachthuis en verschillende producenten naar groothandel en uiteindelijk detailhandel.

16 landen
Inkoopspecialist Peter Streefkerk schreef eerder over een praktijkvoorbeeld van de vleesketen: "Findus ontvangt haar rundvlees van een bedrijf in Noordoost Frankrijk Comigel. Dit bedrijf levert hetzelfde rundvlees aan voedingsleveranciers en detailhandel in 16 landen. De producten van Findus die deels paardenvlees bevatten zijn afkomstig van een Comigel vestiging in Luxemburg. Comigel op haar beurt ontvangt haar producten van een bedrijf in Zuidwest-Frankijk Spanghero. Spanghero is een onderdeel van Poujol. Dit bedrijf kocht het rundvlees bij een Cypriotische leverancier die weer werd bevoorraad door een Nederlands bedrijf. Deze onderneming tenslotte betrok haar producten weer van twee Roemeense slachthuizen."

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.