Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
08
05
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Personalia
Soort:

VN-normen goed voor eerlijk ondernemen

Bedrijven zouden het belang van normen voor verantwoord ondernemen moeten erkennen. De VN verdient hun steun. mede uit welbegrepen eigenbelang. Bedrijven die vooroplopen met hun mensenrechtenbeleid hebben baat bij bindende normen. Deze koplopers zijn nu vaak kop van Jut. terwijl concurrenten het niet zo nauw nemen met hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Kofi Annan. secretaris-generaal van de Verenigde Naties. stelde onlangs de Amerikaan John Ruggie aan als 'speciaal vertegenwoordiger' voor mensenrechten en bedrijven. Ruggie moet ervoor zorgen dat ook de ondernemingen die niet bij consumenten en mensenrechtenorganisaties in de spotlights staan. ter verantwoording worden geroepen voor mensenrechtenschendingen. Pas met bindende richtlijnen die effectief worden gehandhaafd komt er een einde aan de ongelijke situatie waarin alleen de 'usual suspects' worden aangesproken op wangedrag.

Veel ondernemingen willen niet geassocieerd worden met uitbuiting van werknemers. kinderarbeid. bloeddiamanten of bedrijfsbeveiligers die het niet zo nauw nemen met de geweldsinstructies. In Nederland overleggen vijftien multinationals regelmatig met Amnesty International over mensenrechten in hun buitenlandse bedrijfspraktijken. Wereldwijd hebben ten minste 87 internationale bedrijven mensenrechten expliciet opgenomen in hun bedrijfsbeginselen of anderszins een mensenrechtenbeleid ontwikkeld.

Meer dan tweeduizend bedrijven nemen deel aan het Global Compact. een vrijwillig pact van bedrijven en de VN waarvan professor John Gerard Ruggie verbonden aan de John F. Kennedy School of Government van de Harvard Universiteit een van de architecten was. Van dat pact gaan twee beginselen over mensenrechten: ondernemingen moeten de internationale bescherming van mensenrechten ondersteunen en medeplichtigheid aan mensenrechtenschendingen voorkomen. De andere beginselen hebben betrekking op arbeidsrechten. milieu en anticorruptie. Alle bedrijven met tien of meer werknemers kunnen zich bij het pact aansluiten. Om het vrijwillige karakter te onderstrepen. wordt naleving van het pact niet gecontroleerd door de VN. staten of door het internationale bedrijfsleven zelf.

Lees het volledige bericht op de site van SenterNovem (klik hier)

Ook op de site van Supply Management verscheen een artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.