Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
11
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossier: Inkoop
Soort:

Branchevereniging GMV: 'voedselketen kan efficiënter'

Verliezen in de voedselketen kunnen sterk worden verminderd, als er meer wordt samengewerkt tussen voedselproducenten, machinebouwers en onderzoekers. Dat stelt Marcel van Haren, directeur van de branchevereniging voor de voedselverwerkende industrie (GMV).
Het traject naar de markt kan veel korter als machinebouwers in een eerder stadium worden betrokken bij een innovatie.

Volgens Van Haren gebeurt het bij de ontwikkeling van een nieuwe technologie nu nog te vaak dat een producent een innovatie eerst helemaal uit ontwikkelt en pas als dat traject is afgerond in gesprek gaat met een machinebouwer. "Marktintroducties kunnen sneller en efficiënter." Partijen moeten daarvoor dichter bij elkaar zitten. Ik noem als voorbeeld dan vaak de semiconductor-industrie rond Eindhoven, waarbij ASML de regie in handen heeft genomen en de samenwerking goed heeft geïmplementeerd.”

Economisch belang
Meer samenwerken in de agrarische- en voedselsector in Nederland is volgens Van Haren ook van economisch belang. "Nederland is een kennisland bij uitstek en levert wereldwijd hoogstaande technologie voor de voedingsindustrie. Die internationale koppositie moeten we zien te behouden. Dat kan alleen als we voortdurend blijven innoveren." Het gebruik van big data gaat daar volgens de GMV-voorman een belangrijke rol in spelen. Zo kan de traceerbaarheid van producten sterk verbeteren. Automatisering en robots zouden dan zorgen voor een efficiëntieslag in de productielijnen.

Houdbaarheid verlengen
Ook in de keten van producent tot consument heeft Van Haren een andere aanpak voor ogen: "Boeren en tuinders kunnen veel beter samenwerken met supermarkten. Discussies over de prijs zitten daar innovatie erg in de weg. Neem de houdbaarheid van tomaten of paprika in de supermarkt. Door dat probleem in de keten samen aan te pakken, moet het mogelijk zijn om oplossingen te ontwikkelen om verliezen te voorkomen. Er zijn veel technische mogelijkheden om deze houdbaarheid te verlengen. Supermarkten en telersverenigingen moeten daarvoor wel met elkaar rond de tafel en tot nog toe is dat behoorlijk lastig gebleken."

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.