Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
12
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Voedselfraudeurs worden harder aangepakt

Voedselfraudeurs worden harder aangepakt

De nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam wil korte metten maken met bedrijven die sjoemelen met voedsel. Zij kunnen vanaf 1 juni 2016 rekenen op boetes van 10 procent van hun jaaromzet. Hiermee wordt de maximumboete van 20.000 euro losgelaten.

“De boete van maximaal 20.000 euro werkt niet afschrikwekkend”, zegt Van Dam. “Die wordt gewoon ingecalculeerd door frauderende voedselproducenten. We hebben bij het paardenvleesschandaal gezien dat dit bedrag niet afschrikt. Dat gaan we veranderen. Als ze 10 procent van hun jaaromzet moeten betalen, dan voelen ze het écht”, aldus de staatssecretaris tegen het AD.

Verantwoordelijk
Van Dam wil ook dat bedrijven zich meer verantwoordelijk voelen voor het product dat ze leveren. Langere en complexere voedselketens zorgen ervoor dat het risico van voedselfraude toeneemt. “Nu kan een fabrikant zeggen: in de vijftiende schakel is iets misgegaan. Daar wil ik vanaf. We moeten het zo organiseren dat elke schakel de voorgaande verantwoordelijk kan stellen als er iets niet klopt. Als je kijkt waar de ingrediënten van een kant-en-klaarpizza vandaan komen, dan zitten daar tientallen leveranciers achter uit verschillende landen.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.