Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
11
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossier: Inkoop
Soort:

Pluimveesector wacht op compensatie vogelgriep

De bedrijven die getroffen zijn door de maatregelen om de vogelgriep aan te pakken, weten nog niet of zij eventuele compensatie kunnen krijgen. Inkopers en leveranciers lopen financiële schade op door de plotselinge vogelgriep. Staatssecretaris Dijksma hoopt woensdag meer duidelijkheid te kunnen geven, dat meldt de NOS.

Vertegenwoordigers van de pluimveesector waren er eerder speciaal voor naar het ministerie gereden om daar te praten over de schadeposten. Met name de situatie van vermeerderaars en broederijen vraagt om aandacht. Vermeerderaars zijn bedrijven waar bevruchte eieren geproduceerd worden. Bij broederijen worden die eieren in broedmachines uitgebroed.

Vernietigen
De bedrijven in de pluimveesector worden hard getroffen, omdat er een verbod is ingesteld op de aanvoer van nieuwe kuikens voor de pluimveestapel. Er is hierdoor bijna geen vraag meer naar broedeieren en kuikens. De massale inkoop is daarmee tijdelijk gestaakt. De leveranciers zijn daardoor gedwongen om eieren en kuikens heel goedkoop te verkopen of te doden. Deze bedrijven worden niet automatisch gecompenseerd. Voor bedrijven waar gedwongen ruiming plaatsvindt, bestaat wel een compensatiefonds.

De hele keten
Tegen de regionale omroep L1 in Limburg, waar staatssecretaris Dijksma maandag op werkbezoek was, heeft ze gezegd serieus naar compensatie voor vermeerderaars te willen kijken. Wel gaf zij aan dat de mogelijkheden beperkt zijn, omdat het vergoeden van vervolgschade niet zou mogen van Brussel. De schade voor inkopers werd niet genoemd. Eerder pleitte vakbond CNV ook voor werktijdverkorting voor de hele sector, omdat er door de maatregelen minder werk is in de hele keten. Op dit voorstel heeft het ministerie nog niet gereageerd.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.