Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
05
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Anniek Finkers
Dossier: Economie
Soort:

Volwassenheid organisatie speelt geen rol bij besparingen

Tijdens het World Procurement Leaders World Procurement Leaders World in Londen was er volop aandacht voor besparingsdoelstellingen van inkoopprofessionals. Uit onderzoek blijkt dat de besparingen in alle bedrijven ongeveer even hoog zijn.

Tijdens het Procurement Leaders World Procurement Congress in Londen werd met name kritisch gekeken naar de besparingsdoelstelling van veel inkoopprofessionals. Tijdens zijn keynote toonde Tom Seal, hoofd research bij Procurement Leaders, een sceptische blik op de besparingen binnen het inkoopproces. Hij sloot zich daarmee aan bij uitlatingen van onder meer Eva Wimmers, hoofd van de inkoopgroep van het Duitse Telekom. Zij trapte het congres af en zei dat inkopers zich niet alleen moeten richten op besparingen, maar moeten laten zien dat de rol van inkopers erg belangrijk is.
Uit een studie van Procurement Leaders blijkt dat de besparingen in alle organisaties bijna hetzelfde zijn, ongeacht de sector waarin ze werken of mate van volwassenheid. Volgens Seal lijkt het erop dat de meeste inkoopprofessionals ook dezelfde ideeën hebben over besparingen. Uit meerdere onderzoeken van Procurement Leaders blijkt dat de meeste CPO’s ongeveer 6 à 7 procent in gedachten hebben als het gaat om bezuinigen op het inkoopproces. 

Moeilijkheden 
Er zijn twee feiten die het doorvoeren van besparingen bemoeilijken. Zo is de prijs van grondstoffen en andere goederen hebben decennia lang last gehad van inflatie. Naar verwachting houdt deze inflatie aan in 2013. Procurement Leaders verwacht dat de inflatie dit jaar wereldwijd 4 procent bedraagt. 
 
Een ander punt is dat CPO’s voorspellen dat hun organisaties dit jaar hogere inkomsten zullen genereren. Maar alle bedrijven zijn natuurlijk ook leveranciers. En als zij besparen op hun supply chain, dan zullen hun cliënten dat misschien ook doen. En hierdoor zullen de inkomsten uiteindelijk lager uitvallen. Volgens Seal is het echter toch mogelijk om besparingen door te voeren in de supply chains. Volgens hem is dit namelijk mogelijk doordat CPO’s hun besparingsdoelen van te voren vaststellen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.