Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
03
09
Sander van den Broek
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Sander van den Broek
Dossier: Index / overzicht / marktplaats / overig
Soort:

Vraagtekens achter waterprijs

Veel aandacht besteden we aan het uitzoeken van onze energie. Welke leverancier is de beste partner? Een andere grondstof waar we niet zonder kunnen, is water, dat ondertussen een flinke (en stijgende) kostenpost is.

Luctor et Emergo: 'Ik worstel en kom boven'. De wapenspreuk van de provincie Zeeland in haar eeuwenlange strijd tegen het water. Met een groot deel van ons land onder zeeniveau en als delta van de twee grote rivieren Maas en Waal lijkt een gebrek aan water wel het laatste probleem dat ons zou kunnen teisteren. Hoe anders en weerbarstig is de werkelijkheid: één droge zomer, een paar hete weken zonder neerslag en we worden met onze neus op de feiten gedrukt. Het grondwater zakt en we mogen de auto niet meer wassen, de tuin niet besproeien en het zwembad voor de kinderen blijft leeg.
Waterbeheer heeft zich de laatste jaren op meer aandacht mogen verheugen, ook onder ondernemers. 'Water kost nogal een paar centen', zegt Henk van Dongen, voorzitter van Aqua Nederland, branchevereniging voor de waterbehandelingsbranche. 'Als je een miljoen kubieke meter, voor tussen de 1 en 2 euro per kuub, per jaar verbruikt, dan betaal je veel. Daarnaast is het lozen van water ook een kostenpost', zegt van Dongen, die zegt te merken dat waterschappen, watermaatschappijen en de industrie steeds vaker aan dezelfde kant van de onderhandelingstafel staan, in tegenstelling tot vroeger.

Minder waterverbruik
Huishoudens en ondernemers lijken de laatste jaren minder water te gebruiken. Uit cijfers van het CBS bleek enkele maanden geleden dat tussen 2003 en 2006 het gebruik van leidingwater licht is afgenomen. De bevolking groeide, maar het gebruik nam niet toe. Het bedrijfsleven wist in die vier jaar 2 procent leidingwater per jaar te besparen. Ook hebben bedrijven sinds 2003 steeds minder grondwater onttrokken.
Het grootste deel van de besparingen is afkomstig van de landbouw. De grootverbruikers op het gebied van leidingwater blijven de basismetaalindustrie, de aardolie-industrie, de veehouderij, de chemische industrie en de houtindustrie. Het bedrijfsleven is goed voor een derde van het totale verbruik. De overige deel is voor de huishoudens. Hiermee wassen wij onze auto's, spoelen we onze wc's door en douchen we 's ochtends de slaap uit onze ogen voordat we aan het werk gaan (in totaal 44,6 kubieke meter per persoon in 2006, om precies te zijn). Niet alleen het verbruik van leidingwater werd minder, het bedrijfsleven onttrok ook  minder grondwater.

Initiatieven
De komende jaren zal de prijs van water waarschijnlijk hoger worden. Hoeveel, en in welke mate er een tekort zal ontstaan, blijft onzeker. Van Dongen: 'In Nederland zullen we niet zo snel verdrogen. We hebben zuiver en goed water ter beschikking. De prijs van water, en het aanbod ervan, daar staat een vraagteken achter.' Mondiaal ligt dat net even wat anders. 'We hebben wereldwijd maar 0,6 procent zoet water. Laten we daar nou eens zorgvuldig mee omgaan.' De voorzitter van Aqua Nederland roemt de mogelijkheden die hier nu voor beschikbaar zijn. 'Met name met de techniek die we hebben, moeten we proberen prijs en kwaliteit in een goede verhouding te hebben.'
'Het is moeilijk om met de Europese gemeenschap raakvlakken te vinden, maar als onderzoeksinstellingen, universiteiten en belangenverenigingen hun krachten blijven bundelen dan gaan we het credo “ik worstel en kom boven” waarmaken.' Er zijn verschillende initiatieven gaande, waaronder projecten voor hergebruik van water die het verbruik van het bedrijfsleven hebben teruggebracht. 'We hebben veel know-how in Nederland', vindt Van Dongen.

Vakbeurs
De vereniging Aqua Nederland heeft ongeveer zeventig leden, actief in de apparatenbouw, consultancy en chemische industrie. De branchevereniging behartigt de belangen van deze leden in Nederland en Europa. De lidbedrijven werken samen in werkgroepen, onder meer op het gebied van milieuwet- en regelgeving, zwembadwater, public relations, legionella, hergebruik van water, normalisatie en waterkwaliteitseisen. Actuele thema's worden op de voet gevolgd en zonodig ondernemen zij actie. Een goed voorbeeld is de legionellaproblematiek en de Kader Richtlijn Water.
Op 17, 18 en 19 maart is de vereniging gastheer van de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem. Van Dongen rekent op 160 standhouders en gemoedelijke sfeer in de Evenementhal Gorinchem. 'Brabantse gemoedelijkheid zou ik het niet willen noemen. Want als je je gemoedelijk opstelt, werkt dat overal. Ik denk dat mensen op een heel plezierige manier worden ontvangen en met 160 stands pakken we internationaal enorm uit. Bezoekers zullen onderzoek en innovaties zien op watergebied, ondersteund door een vijftal congressen.'
Op deze congressen presenteren deskundige sprekers uit de praktijk nieuwe technologie en actuele ontwikkelingen. De presentaties gaan onder meer over de kennisuitwisseling van scheidingstechnologie in productieprocessen (wat van grote invloed is op het totale industriële energieverbruik en de productiekosten) en decentrale watersystemen om zuinig om te gaan met water, die in drogere oorden dan Nederland soms al verplicht zijn. Meer informatie is te vinden op de website van Aqua Nederland (www.aquanederland.nl).

Auteur: Koos Plegt

Sander van den Broek
Door Sander van den Broek
Sander van den Broek is oprichter en uitgever van onder meer Inkopers-cafe.nl. Daarnaast is hij directeur van Buildnet Webservices.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.