Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
01
13
Gert van der Heijden
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Gert van der Heijden
Dossier: Inkoop
Soort:

Vrouwen en inkoop

Zes jaar geleden schreef Max Boodie een column, waarin hij Inkoop vergeleek met Claudia Schiffer. Inkoop was een oude gebochelde en is inmiddels te vergelijken  Claudia Schiffer. Voor de jongeren onder ons, zij was een topmodel en inmiddels een veertiger.

Toch blijkt inkoop na al die jaren nog steeds te weinig aantrekkingskracht te hebben voor het model dat hij beschreef in zijn column. In het onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden in Nederland was zestien procent van de deelnemers vrouw. Het kan zijn dat vrouwen niet geïnteresseerd zijn in salarisvergelijking, maar in ons onderzoek in België, bleek bijna de helft van de respondenten vrouw te zijn. Ook gegevens van headhunters en andere dienstverleners bevestigen het beeld dat diversiteit nog niet echt doorgedrongen is binnen inkoop.

Als inkoop dan een topmodel geworden is, dan wordt het ook tijd om als inkoop ook model te staan voor een nieuwe samenstelling van de personeelsopbouw. Ondanks de verhalen over crisis en toenemende werkloosheid weten we dat de babyboomers tussen nu en 2020 met pensioen zullen gaan. Dit gaat een grote druk geven op de beschikbaarheid van goed  personeel. Als we besluiten om vanaf nu de diversiteit binnen inkoop echt representatief te laten zijn, dan hebben we een enorme voorsprong op andere bedrijfsfuncties. Getalenteerde mensen zullen hun start binnen inkoop maken en daarna ambassadeurs worden voor de professionele inkoopfunctie, als zij doorstromen naar andere vakgebieden binnen organisaties.

Een oproep aan vrouwelijk talent om te solliciteren, is de eerste stap. De andere stap, inkoopmanagers die openstaan voor niet traditionele keuzes is na het lezen van deze column genomen, neem ik aan.

Maar misschien bent u, als lezer nu juist een voorbeeld van het nieuwe diversiteit denken.
Bij de Dutch Sourcing Awards 2013, kunt u binnen de categorie Human Capital uiteraard laten zien wat er op dit gebied al voor fantastisch werk is geleverd. Die parels zullen wij dan ook zeker in de schijnwerpers zetten.

En inkoop zal ervan profiteren door nieuwe inzichten en andere denkwijzen
Laat 2013 het jaar van de diversiteit worden binnen inkoop. Misschien een thema om vanuit NEVI aandacht aan te besteden?

Gert van der Heijden
Door Gert van der Heijden
Gert van der Heijden is managing partner van The Sourcing Experience, die benchmarking, consulting en learning diensten levert binnen inkoop. Daarnaast is Gert van der Heijden mede initiatiefnemer van de Dutch Sourcing Awards.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.