Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
05
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Inkoop
Soort:

‘Waardegericht inkopen’ nieuwe heilige inkoopgraal

‘Waardegericht inkopen’ nieuwe heilige inkoopgraal

Zal ‘waardegericht inkopen’ voor een paradigmaverschuiving in de inkoopwereld zorgen? Zo ver is het nog lang niet, maar dit begrip, uitgewerkt in het aankomende inkoopboek van Gerco Rietveld, doet volgens NEVI nu al veel stof opwaaien op inkoopafdelingen.

Inkopers zijn zich steeds meer bewust van het belang om waarde toe te voegen, en proberen dat ook steeds vaker in de praktijk te brengen bij aanbestedingen en tenders. Daarbij gaan ze volgens Rietveld echter niet systematisch te werk, waardoor de waarde die door een transactie wordt toegevoegd door een andere transactie weer teniet kan worden gedaan.

Systematische verandering

Rietveld stelt met ‘waardegericht inkopen’ een systematische benadering voor. Inkopers moeten zich niet meer richten op het optimaliseren van de input, maar op het optimaliseren van de relevante uitkomsten. Deze verandering kan inkopers een centralere rol geven in hun organisatie of bedrijf, waardoor de inkoop kan “transformeren van een ondersteunende functie naar een volwaardige businessfunctie.”

Tekentafel

Waardegericht inkopen ligt nog grotendeels op de tekentafel, mede doordat iedere organisatie voor zichzelf zal moeten analyseren hoe het hier het beste invulling aan kan geven. Wel is volgens Rietveld duidelijk dat ‘waardegericht inkopen’ het inkoopvak fundamenteel kan veranderen, omdat het om andere kwaliteiten van inkopers en een nieuwe omgang met leveranciers vraagt.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.