Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
10
13
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kristel Hurenkamp
Dossiers: Economie, Supply Chain
Soort:

Journalisten de mist in met onjuiste berichtgeving Apple

Apple had volgens beleggers problemen met de supply chain. Zo zou de iPhone 5C van het bedrijf met de beste supply chain van dit jaar een regelrechte flop worden. Apple bewees echter het tegendeel.

Grote investeringsfondsen over de hele wereld kregen verkeerde informatie over de iPhone 5C. Uit onderzoek van de bank Citi naar de supply chain van de iPhone 5 op korte termijn bleek namelijk dat de vooruitzichten voor de nieuwste Apple telefoon ronduit slecht waren, zo meldt Appleinsider.com. Investeringsmaatschappij SAC Capital trok op basis van deze informatie haar conclusies en verkocht haar aandelen in Apple. Later zou blijken dat de iPhone 5C een waar succes werd.

Supply chain ingewikkeld voor journalisten
Het aandeel Apple zou ten opzichte van Samsung wankelen, dat was althans het oordeel van de journalisten. Verder concludeerden journalisten en bloggers dat Apple haar leidende positie ten opzichte van Samsung zou verliezen. Ondanks de het overwicht aan bewijsmateriaal tegen het falen van Apple en de waarschuwing van Apple CEO Tim Cook over de complexiteit van een supply chain, bleven journaliste continu informatie plaatsen over de slechte gang van zaken bij het elektronicabedrijf. Dit komt met name doordat het vaak lastig is om een supply chain tot in detail te begrijpen. Dat blijkt maar weer uit deze situatie.

Boeten
De Citi-bank is zwaar gestraft voor het naar buiten brengen van deze onjuiste informatie. De bank moest een boete van 30 miljoen dollar betalen, omdat zij handelde met voorkennis. Deze voorkennis heeft een zeer negatieve invloed gehad op de aandelen van Apple op de beurs. Doordat de Citi-bank de informatie uit het onderzoek verspreidde onder beleggers kelderde het Apple-aandeel flink. Een groot aantal beleggers besloot door deze informatie afstand te doen van hun Apple-aandelen.

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.