Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
29
03
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Inkoop
Soort:

Weinig bekend over vlees uit ‘horrorslachthuis’

In een varkensslachthuis in Tielt, België, zijn door de dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights ernstige misstanden gemeld over de behandeling van de varkens. Het is nog onduidelijk hoeveel varkensvlees uit dit Vlaamse ‘horrorslachthuis’ in Nederland terecht is gekomen. Joep Klaver, directeur van Vereniging van Keurslagers, weet ook niet wat het exacte aantal keurslagers met vlees uit het Vlaamse slachthuis is. De keurslagers kopen namelijk zelf hun vlees in. Dit meldt NOS.

Het Vlaamse slachthuis in Tielt hoort bij de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België. Afgelopen donderdag kwam de dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights met een video waarin te zien was hoe de varkens mishandeld werden. Het slachthuis overtrad ook de voedselregels. De dieren die dood aankwamen, werden alsnog geslacht. Dit is verboden. Ook werden de oormerken van de levende varkens weggesneden, om zo hun buitenlandse herkomst verdoezelen. Daarmee omzeilde het slachthuis de exportwetgeving. Volgens de Belgische media is het slachthuis nu gesloten.

Vrije keuze
Volgens Klaver is het bedrijf geen vaste leverancier van de slagersketen. Keurslagers hebben de vrijheid om zelf te kiezen waar ze hun vlees inkopen. Als er toch slagers zijn die hier ingekocht hebben, dan eist Klaver dat deze partijen daar direct mee stoppen.

Stoppen met verkoop
Verschillende slagers hebben al tegenover de NOS bevestigd dat ze varkensvlees bij Debra hebben ingekocht. Volgens Nu.nl was er in ieder geval één varkenshouder, die voor zestig keurslagers werkte, die zijn varkens in Tielt liet slachten. Een slagerij heeft meteen besloten om te stoppen met het verkopen van het vlees dat is ingekocht bij Debra.

Albert Heijn
Albert Heijn heeft vrijdag laten weten het vlees uit het slachthuis in Tielt niet te verkopen. Albert Heijn maakt, net als het Belgische Delhaize, deel uit van het concern Ahold. Delhaize was wel een belangrijke afnemer van het varkensslachthuis in Tielt.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.