Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
04
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossiers: Duurzaam inkopen, Onderzoek
Soort:

Weinig inzicht in stroomverbruik datacentra

ICT-inkopers hebben nauwelijks inzicht in het groene stroomverbruik van Nederlandse datacentra. Dit komt naar voren uit een onderzoek naar transparantie in deze groeiende markt.

Onderzoeksorganisatie Hivos onderzocht de 23 grootste datacentra in Nederland. De organisaties achter deze datacentra werd gevraagd welk type stroom zij gebruiken. Uit dat onderzoek bleek dat iets minder dan de helft (10) datacentra hierover geen openheid van zaken kon geven. En ondanks dat duurzaamheid in de sector hoog op de agenda staat en het gebruik van groene stroom toeneemt, konden slechts drie van de 23 bedrijven zeggen dat zij 100 procent duurzame stroom gebruiken.

Meer energieverbruik door datagroei
De aanleiding voor het onderzoek is de sterke groei van dataverkeer in de afgelopen jaren en het toenemende energieverbruik van de sector. De onderzoekers verwijzen naar wereldwijde trends, waardoor de energiebehoefte van datacentra in de komende vijf jaar zal verdubbelen. Duurzaamheid en transparantie is daardoor van belang.

Nederlandse groene stroom duurzamer
Hoewel verschillende datacentra in Nederland de laatste jaren over zijn gestapt op groene stroom, heeft dit niet altijd effect op de totale CO2-uitstoot. De meeste bedrijven die aangeven ‘groen’ te zijn, geven hier invulling aan door groencertificaten uit Scandinavië te kopen. Dit is stroom die gepaard gaat met zogenaamde ‘garanties van oorsprong’, vooral afkomstig van waterkrachtcentrales in Noorwegen en Zweden. Doordat niet wordt geïnvesteerd in nieuwe duurzame opwekking van stroom, leidt deze manier van energie inkopen volgens Hivos niet tot een vermindering in CO2-uitstoot. Volgens de organisatie verdient daarom groene stroom die is opgewekt in Nederland de voorkeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.